X

Sute de persoane au protestat în vestul Pakistanului împotriva asasinării a zece minori de etnie hazară şi de confesiune şiită

Sute de persoane au continuat să protesteze miercuri în apropiere de Quetta, în vestul Pakistanului, pentru a patra zi consecutivă, împotriva asasinării a zece minori de etnie hazară şi de confesiune şiită, refuzând să îngroape morţii în pofida dispoziţiilor autorităţilor, relatează AFP, potrivit agerpres

Aceşti membri ai comunităţii hazare s-au adunat de duminică la periferia Quetta, capitala Belucistanului, unde blochează un drum, cerând dreptate şi mai multă protecţie după acest atac revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI).

Citește și : Comcyber, unitatea specială a armatei franceze în lupta cibernetică, va lucra doar în conflictele ‘de la stat la stat’

Manifestaţii au mai avut loc şi în oraşul portuar Karachi din sudul ţării.

Cei zece minori au fost ucişi duminică într-o zonă muntoasă izolată din Belucistan, provincia cea mai săracă din Pakistan, unde au loc frecvent violenţe etnice, sectare şi separatiste. Cel puţin patru dintre aceşti copii au fost decapitaţi, potrivit unor surse de securitate.

Populaţia a refuzat de atunci să îngroape cadavrele. Această atitudine arată temerile hazarilor, în condiţiile în care ritul musulman prevede în mod normal ca îngroparea să aibă loc cât mai curând posibil, în general în cel mult 24 de ore.

“Este vorba despre o epurare etnică sistematică a hazarilor în Belucistan, iar forţele noastre de securitate se comportă ca nişte incapabili, nu fac nimic”, şi-a exprimat indignarea Zainab Ahman, un activist prezent în mulţimea îndoliată.

Doi miniştri au venit miercuri la Quetta pentru a încerca să convingă populaţia să-şi îngroape morţii. Prim-ministrul Imran Khan a dat asigurări pe Twitter că guvernul său va lua măsuri pentru a împiedica noi atacuri, dar fără a preciza care vor fi acestea.

“Vă rog, îngropaţi fiinţele dragi pentru ca sufletele lor să se poată odihni în pace”, a pledat el.

Organizaţia Statul Islamic, de confesiune sunnită, a revendicat atacul, potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

O foarte mare parte dintre şiiţii din Belucistan sunt hazari. Pakistanul, majoritar sunnit, are a doua cea mai mare comunitate şiită din lume după Iran, dar ea nu reprezintă decât 10 până la 15% din cei 207 milioane de locuitori.

Uşor identificabili din cauza trăsăturilor lor asiatice marcante, care fac din ei ţinte facile pentru extremiştii sunniţi care îi consideră eretici, hazarii au fost vizaţi de numeroase atacuri din 2001 atât în Pakistan, cât şi în Afganistanul vecin.

Citește și : BoJo vine cu precizări în parlament: CUM și CÂND va fi ridicat LOCKDOWN-ul în UK?

Autorităţile pakistaneze neagă de multă vreme prezenţa SI pe teritoriul ţării, dar gruparea a revendicat mai multe atacuri în trecut, precum atentatul-sinucigaş din aprilie 2019 dintr-o piaţă din Quetta soldat cu 20 de morţi.

Gruparea SI este afiliată mişcării locale Lashkar-e-Jhangvi, care are legături şi cu talibanii pakistanezi.

Tags: KarachipakistanQuettaStatul IslamicZainab Ahman
Categorii: Sinteze