X

Sute de primari din zonele rurale ale Kazahstanului vor fi aleşi prin vot direct

Alegătorii dintr-o treime din districtele rurale din Kazahstan sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii prin vot direct, o premieră în programul de reforme politice lansat în fosta republică sovietică bogată în petrol, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Peste 2000 de candidaţi îşi dispută 729 de posturi, la scrutinul prezentat de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev drept o piatră de hotar în direcţia organizării de alegeri pentru oficiali de rang mai înalt.

Citeşte şi: Italia impune un permis de sănătate OBLIGATORIU

În prezent, în Kazahstan, preşedintele îi numeşte pe guvernatorii celor 14 provincii, care la rândul lor îi numesc pe primarii principalelor districte.

Aceştia îi desemnau, până acum, pe candidaţii aleşi de consiliile locale dominate de partidul de guvernământ, Nur-Otan, în fruntea districtelor rurale mai mici.

În noul sistem, orice cetăţean kazah cu vârsta de minim 25 de ani poate candida pentru aceste posturi de primar, situate la nivelul cel mai jos în administraţie.

De notat de asemenea că peste 60% din candidaţii la scrutinul de duminică sunt independenţi.

Vezi şi: POTOP în China: O localitate înconjurată de ape a fost evacuată – VIDEO

Schimbările fac parte din planul preşedintelui de liberalizare treptată a sistemului politic, dominat de aproape trei decenii de preşedinţia ţării. Următorul pas va fi alegerea directă a primarilor din districtele principale.

Kasîm-Jomart Tokaev a venit la putere în 2019, după demisia surpriză a lui Nursultan Nazarbaev, care conducea ţara de la independenţa de URSS şi care îşi menţine influenţa, ca şef al partidului de guvernământ şi preşedintele consiliului securităţii naţionale.

Tags: alegeriKasîm-Jomart TokaevKazahstanNur OtanNursultan NazarbaevprimariURSS
Categorii: Știrile zilei