X

Sute de profesori sunt instruiți în utilizarea dispozitivelor moderne din laboratoarele școlare

Circa 700 de profesori de fizică, chimie, biologie și geografie din 160 de instituții de învățământ din Republica Moldova sunt instruiți în utilizarea dispozitivelor moderne din laboratoarele școlare. Sesiunile de formare sunt organizate în cinci localități: Chișinău, Ungheni, Cahul, Taraclia și Bălți.

Profesorii au posibilitatea să exerseze practic modalitățile de utilizare a echipamentelor moderne, în special a senzorilor din dotare la determinarea mărimilor pentru măsurarea forței, accelerației, ratei de rotație, poziției obiectelor, vitezei, temperaturii, presiunii, umidității etc.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

Acești senzori pot fi utilizați la măsurători de maximă exactitate, în științe ale pământului și fizicii, precum și la explorarea mediului.

De asemenea, dispozitivele sunt utilizate pentru prelucrarea datelor, efectuarea statisticii datelor experimentale, interpretarea rezultatelor unor experimente și multe altele.

Ludmila Bulhac, profesoară de fizică din cadrul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău, afirmă că noile dispozitive sunt foarte binevenite în activitatea didactică.

„Noi suntem în era digitală. Venind la lecții cu acești senzori, vom putea efectua mai multe măsurări, astfel trezind curiozitatea pentru cercetare și creșterea motivației copiilor de a studia mai profund științele exacte”, spune profesoara.

Un alt participant la instruiri, Oleg Gorincioi, profesor de fizică la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, susține că seminarele organizate sunt importante pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste tehnologii moderne.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

„Senzorii facilitează munca profesorilor și a elevilor, care se adaptează mai repede la lucrurile noi ce sunt implementate. Aceste tehnologii ne ajută să facem măsurări cu o exactitate foarte mare și într-un timp redus”, afirmă profesorul.

Echipamentele moderne au fost distribuite în școli în primăvara anului curent, în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Tags: chisinaulaboratoareMoldovaprofesori
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei