Sute de reprezentanţi ai sectorului literar american se opun semnării de contracte editoriale cu Trump şi membrii administraţiei sale

Publicat:

Peste 250 de scriitori, editori, agenţi literari, profesori şi alţi reprezentanţi ai comunităţii literare din Statele Unite au semnat în această săptămână o scrisoare deschisă prin care au cerut editurilor din această ţară să nu semneze contracte ce ar viza publicarea unor cărţi scrise de Donald Trump şi de membrii administraţiei sale, informează DPA, potrivit agerpres.

Fostul preşedinte al DC Comics, Paul Levitz, jurnalista Sarah Weinman şi scriitoarea Celeste Ng – autoarea cărţii “Little Fires Everywhere” – se numără printre semnatarii acestei scrisori, redactată de scriitorul Barry Lyga şi intitulată “No Book Deals for Traitors” (“Fără contracte editoriale pentru trădători”).


Citește și : Letonia introduce obligativitatea testelor negative anti-covid pentru toţi călătorii care vor să intre în ţară

“Cu toţii iubim industria de carte, dar trebuie să fim sinceri – ţara noastră se află acolo unde este acum parţial din cauza faptului că editurile au fost interesate de bani şi de notorietatea unor oameni destul de superficiali şi le-au acordat acestor persoane atât respectabilitatea oferită de bunul de tipar, cât şi mulţi bani prin intermediul unor contracte profitabile”, se afirmă în textul acestei scrisori deschise.

“Afirmăm că participarea în administraţia lui Donald Trump trebuie să fie considerată un criteriu de evaluare pentru edituri, atunci când ele analizează posibilitatea de a oferi contracte de publicare a unor cărţi”, au adăugat semnatarii scrisorii.

“În consecinţă, noi credem în lucrurile următoare: niciun reprezentant al unei administraţii care a încarcerat copii, a realizat operaţii pe femei captive şi fără acordul lor şi a sfidat ştiinţa într-o perioadă în care milioane de oameni erau infectaţi cu un virus mortal nu ar trebui să fie îmbogăţit prin largheţea financiară asigurată de obicei de un contract editorial important. Şi nicio persoană care a incitat, a mituit, a instigat sau a sprijinit tentativa de lovitură de stat din 6 ianuarie 2021 nu ar trebui să îşi vadă filosofiile remunerate şi diseminate prin intermediul mult îndrăgitelor noastre edituri”, precizează acelaşi text.

Scrisoarea deschisă invocă totodată legile “Son of Sam” din jurisprudenţa americană, care îi împiedică pe autorii condamnaţi ai unor infracţiuni să obţină profituri de pe urma publicităţii aduse infracţiunilor comise de ei, de cele mai multe ori prin vânzarea către edituri a drepturilor de autor asupra poveştii lor de viaţă.

“Ne-am săturat ca această industrie pe care o iubim să îi îmbogăţească pe monştrii care trăiesc printre noi şi vom face tot ce ne stă în putere ca să oprim acest lucru”, au adăugat semnatarii documentului.

Invitat de jurnaliştii cotidianului Los Angeles Times să precizeze acţiunile pe care semnatarii ar putea să le demareze în eventualitatea în care o editură semnează un astfel de contract, scriitorul Barry Lyga, autorul romanului thriller “I Hunt Killers”, a răspuns astfel: “Fiecare persoană va acţiona aşa cum îi dictează conştiinţa şi până în punctul în care poate să provoace o schimbare”.

Scriitorul american a citat exemplul demisiilor înregistrate în rândul angajaţilor grupului editorial francez Hachette, care au avut ca rezultat anularea lansării, în martie 2020, a unui volum de memorii scris de cineastul Woody Allen. “Ne angajăm să facem tot ce putem pe plan individual, când şi dacă va fi cazul”, a adăugat scriitorul american.

Săptămâna trecută, mai mulţi cetăţeni americani, majoritar caucazieni şi susţinători ai lui Donald Trump, incitaţi de afirmaţiile rămase nedovedite ale preşedintelui în exerciţiu despre fraudarea alegerilor din 3 noiembrie, au luat cu asalt Capitoliul din Washington, iar cinci persoane au murit în urma acelor incidente.

O zi mai târziu, celebra editură Simon & Schuster şi-a anulat planurile ce vizau publicarea unei cărţi scrise de Josh Hawley, senator republican de Missouri, care a încercat să anuleze rezultatele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

Citește și : Grecia va începe din 18 ianuarie relaxarea restricţiilor

Miercuri, Donald Trump a devenit primul preşedinte din istoria Statelor Unite care a fost vizat de două proceduri de destituire.

În prezentarea acestei scrisori deschise, scriitorul Barry Lyga a reamintit faptul că membrii administraţiilor americane ajunse la final de mandat se bazează în mod tradiţional pe contracte editoriale generoase, în baza cărora primesc în avans sume substanţiale. “Nimeni nu ar trebui să se îmbogăţească pentru contribuţia sa adusă răului”, a adăugat romancierul american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate Incendiu la o tabără de copii din stânga Nistrului. Citește...

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale O furtună puternică a măturat, în această după-amiază satul Moșani din raionul...

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră Cei 14 absolvenți specializați în securitatea frontierei și-au primit, astăzi,  diplomele. Citește și: Atenție! Vin alte...

Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei, pot solicita Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor

Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei, pot solicita Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor Agricultorii care au suferit pagube din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.