Sute de sirieni au fugit din Idlib de frica unui asalt iminent al forţelor pro-Assad

Publicat:

Sute de civili au fugit din provincia Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor în Siria, pentru a găsi refugiu în teritorii situate mai în nord, de teama unui asalt al forţelor regimului pro-Assad, a anunţat joi organizaţia non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, potrivit agerpres.

De mai multe săptămâni, regimul aduce întăriri în jurul provinciei Idlib (nord-vest), ce se învecinează cu Turcia şi este dominată de jihadişti din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dar unde se găsesc şi grupări insurgente.


Vezi şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin patru oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 200 de răniţi – FOTO/VIDEO

Între miercuri şi joi dimineaţa, sute de locuitori au fugit din sate situate în sud-estul provinciei Idlib pentru a ajunge mai la nord, în provincia vecină Alep, precizează OSDO. “Ei se îndreaptă spre vestul provinciei Alep şi spre regiunea Afrine”, chiar lângă frontiera turcă, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Potrivit acestuia, este vorba de “aproape 180 de familii, adică în jur de o mie de persoane”.

Aceste plecări intervin în condiţiile în care zona de sud-est a provinciei Idlib este de joi dimineaţă ţinta unor lovituri de artilerie ale regimului, care au făcut deja şase răniţi, potrivit OSDO.

În caz de ofensivă, ONU şi comunitatea internaţională atenţionează asupra unei catastrofe umanitare de o amploare inedită în Idlib, chiar şi pentru o ţară distrusă din 2011 de un război soldat până acum cu peste 350.000 de morţi.

ONU estimează, de asemenea, până la 800.000 de strămutaţi. Trimisul special al ONU, Staffan de Mistura, a îndemnat la evitarea “unei băi de sânge”, în condiţiile în care, potrivit lui, asaltul ar putea avea loc “în jur de 10 septembrie”. Circa trei milioane de locuitori trăiesc în provincia Idlib şi teritoriile insurgente adiacente, dintre care jumătate sunt deja strămutaţi, potrivit ONU.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

“În caz de dezastru, aceşti oameni vor fugi spre Turcia”, a atenţionat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, a cărui ţară îi susţine pe insurgenţii sirieni, urmează să se întâlnească vineri, la Teheran, cu omologii săi iranian şi rus, aliaţi ai regimului al-Assad, pentru un summit la care s-ar putea decide soarta provinciei Idlib.

În faţa urgenţei situaţiei, SUA au convocat la rândul lor, pentru vineri, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj)

45% dintre moldoveni preferă vinul de casă (sondaj) Un sondaj sociologic realizat de compania de cercetare politică și consultanță, Intellect Group, în perioada 8-17 iulie...

Ce cadouri a primit Maia Sandu în semestrul II din anul 2024

Ce cadouri a primit Maia Sandu în semestrul II din anul 2024 Președintele Maia Sandu a publicat lista cadourilor protocolare primite în semestrul II din...

Viorel Furdui: Integrarea europeană nu este un vis, ci devine realitate

Viorel Furdui: Integrarea europeană nu este un vis, ci devine realitate „În Republica Moldova accesul la fondurile europene a autorităților publice locale este încă destul...

Jennifer Lopez și-a serbat ziua de naștere fără Ben Affleck. ‘Nu mai sunt împreună’

Jennifer Lopez și-a serbat ziua de naștere fără Ben Affleck. 'Nu mai sunt împreună' Jennifer Lopez împlinește 55 de ani pe 24 iulie, dar a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.