Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Publicat:

Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Timp de trei luni, sute de tineri din R. Moldova au fost duși la Moscova de o organizație afiliată Kremlinului și oligarhului fugar Ilan Șor.

Reporterii Europei Libere au pătruns într-un chat al organizatorilor și dezvăluie cum sunt ademeniți aceștia și „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic, notează sursa citată.


Vezi şi: UE salută eliberarea unor deţinuţi de către Moscova (VIDEO) – Stiripesurse.md

Proiectul se numește „Evrazia” și este fondat de Nelli Parutenco, fostă contabilă la Primăria orașului Orhei în mandatul de primar al lui Șor. Fugită la Moscova în 2022, pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor, Parutenco este directoarea, din acte, a organizației neguvernamentale.

Potrivit anchetei jurnalistice, mai mult de 10 voiajuri la Moscova organizate în ultimele trei luni de „Evrazia” pentru tineri din Moldova, dar și din alte foste republici sovietice.

Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Jurnaliștii au reușit să pătrundă într-un chat închis de pe Telegram, unde s-au adunat circa 30 de tineri și administratorii din partea organizației lui Șor. Aceștia se pregăteau de o nouă vizită la Moscova, în cadrul programului numit „Să cunoaștem Rusia”, între 21 și 24 iunie.

Participanții au fost rugați să completeze un chestionar online în limba rusă. Pe lângă datele personale, li se cerea să aleagă unul sau mai multe din proiectele „Evrazia” la care ar vrea să participe: să obțină un grant, să devină „ambasadori ai Eurasiei”, să se înscrie la școala media a organizației sau să devină politicieni.

În total, s-au înregistrat 26 de tineri din Moldova, doi – din Uzbekistan și unul – din Tadjikistan.

Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Programul a apărut în conversație cu patru zile înainte de plecare. La sosire, participanții au fost cazați într-un hotel de patru stele din nordul Moscovei, „Alliance Borodino”. A doua zi, au fost duși într-o excursie la „Skolkovo Tehnopark”, unde se află companiile IT afiliate guvernului rus.

În continuare, erau planificate excursii în Piața Roșie, în câteva parcuri din centrul capitalei ruse și un master-class culinar la un restaurant. A treia zi includea o „întâlnire cu un expert”, numele căruia nu era specificat în program. Judecând după postările organizației în Telegram, care au fost publicate la câteva zile după vizita tinerilor, era vorba de Alexei Samoilov, care este prezentat de presa rusă drept expert și analist.

Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Acesta conduce mișcarea „Cealaltă Ucraină” și promovează ideea că „Ucraina nu are o națiune proprie”, iar scopul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este „să ajungă la granițele RSS Ucrainene”.

La evenimentele „Evraziei” au participat anterior și susținători mai cunoscuți ai „lumii ruse”: filosoful Alexandr Dughin și politologul Serghei Markov.

Câțiva participanți la această vizită, sub condiția anonimatului, au povestit că organizatorii îndemnau insistent participanții să solicite un grant, pe care „Evrazia” „îl va finanța cu siguranță”. Alți tineri au spus sursei citată că au fost îndemnați să promoveze „cultura rusă și direcția de dezvoltare eurasiatică” în țările lor, devenind „ambasadori ai Eurasiei”.

Sute de tineri moldoveni au plecat la Moscova pe banii lui Şor

Proiectul „Ambasadorii Eurasiei” urma să fie lansat la Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute. De organizarea evenimentului s-a ocupat aripa tânără a Partidului „Renaștere”, cunoscut în Moldova ca afiliat lui Ilan Șor, devenit activ după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii. Lidera „Renașterii”, Natalia Parasca, este și membră a boardului de conducere a „Evraziei”.

Evenimentul a fost anulat după ce bloggerul armean Mika Badalian, care trebuia să ajungă la Chișinău pentru a lansa proiectul, nu a fost lăsat să intre în Moldova de Poliția de Frontieră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei tineri au primit adăugător ani de detenție după evadarea din penitenciar

Trei tineri au primit adăugător ani de detenție după evadarea din penitenciar Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea sentinței de condamnare a...

Planta care scade anxietatea şi creşte puterea de concentrare

Planta care scade anxietatea şi creşte puterea de concentrare Frunzele de dafin, renumite pentru proprietățile lor aromatice și utilizate frecvent pentru a spori aromele diverselor...

Bucureştiul anunţă cinci noi poduri peste Prut

Bucureştiul anunţă cinci noi poduri peste Prut Cinci poduri noi urmează să fie construite peste Prut. Declarația a fost făcută de ministrul român al Transporturilor,...

Atac masiv asupra orașului Sevastopol, din Crimeea. O clădire cu nouă etaje a fost lovită de o rachetă ATACMS

Atac masiv asupra orașului Sevastopol, din Crimeea. O clădire cu nouă etaje a fost lovită de o rachetă ATACMS Autorităţile din oraşul Sevastopol din Crimeea,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.