Svetlana Popa, lipsită de mandatul de consilier în CMC și amendată

Publicat:

Cei 33 de consilieri municipali care au votat în decembrie anul trecut cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) ar putea fi lipsiți de mandat pentru o perioadă de cel puțin opt luni.

La fel, aceștia riscă să fie amendați cu câte cel puțin trei mii lei. Prima decizie a instanței de judecată în cazul consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), cercetați pentru „exces de putere”, a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 14 iulie. Hotărârea o vizează pe Svetlana Popa, vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în CMC, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.


Citește și : Nemerenco: Nu avem nicio intenție să închidem spitalele

Potrivit deciziei, Popa a fost găsită vinovată de „exces de putere”, conform articolului 313 din Codul Contravențional. Drept urmare, magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani au decis ca Svetlana Popa să fie sancționată cu o amendă de 3 mii lei. Totodată, aceasta este lipsită, conform deciziei, de dreptul de a-și exercita funcția în CMC pentru o perioadă de 8 luni. Precizăm că Hotărârea este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

„Din materialele cauzei contravenționale, cercetate în cadrul ședinței de judecată în instanța de fond, s-a constat că Popa Svetlana, deținând mandatul de consilier în CMC, a săvârșit acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și a atribuțiilor acordate prin lege și care contravin intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se arată în decizia instanței.

Contactat telefonic pentru o reacție, vicepreședintele fracțiunii PSRM din CMC, Dinari Cojocaru, a calificat decizia instanței drept „ilegală”. Cojocaru susține că atribuția consilierilor municipali este de a vota proiectele incluse pe ordinea de zi la cererea Primăriei Chișinău și că cel care trebuie să se asigure că proiectele care ajung pe masa consilierilor sunt legale este primarul general.

Citește și : Ana Revenco, prima reacţie după demisie

„Noi suntem siguri 100% că vom câștiga. (…) Este o decizie ilegală. (…) Atribuția consilierilor este de a vota proiectele propuse de Executiv – primar și echipa sa. Noi atunci am zis că votăm cu condiția că toate actele sunt aduse la normal și că daca instanța se va expune că este ilegal, ne vom retrage votul. Primarul este cel care face ordinea de zi, eu sunt medic, nu arhitect”, a declarat consilierul PSRM Dinari Cojocaru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024...

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE Ministerul Afacerilor Externe a început să expedieze plicurile cu...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par Situată între Ucraina şi România, stat membru al UE, Moldova a oscilat zeci de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.