X

Svetlana Tihanovskaia cere UE să boicoteze financiar guvernul de la Minsk

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia le-a cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să boicoteze financiar guvernul de la Minsk, transmite dpa, potrivit agerpres

”Niciun ban pe care domnul Lukaşenko îl poate obţine acum nu va merge la oamenii din Belarus”, a declarat Tihanovskaia în faţa presei după întâlnirea sa cu miniştrii de externe din UE, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

De partea sa, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a criticat respectiva întâlnire. ”În privinţa situaţiei din Belarus, această întâlnire este împotriva obiectivului de reinstaurare a stabilităţii”, a spus reprezentanta diplomaţiei ruse.

Premierul belarus Roman Golovcenko a afirmat recent că Occidentul încearcă să amplifice haosul din Belarus. ”Ţara noastră se confruntă cu o presiune externă fără precedent”, a spus el.

Alegerile prezidenţiale din Belarus desfăşurate în 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv, au fost urmate de ample proteste, care de multe ori au degenerat în violenţe.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

Refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, şi-a propus să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a altor organizaţii, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Tags: David SassoliMaria ZaharovaminskRoman GolovcenkoSvetlana Tihanovskaia
Categorii: Diaspora