Svetlana Tihanovskaia compară manifestaţiile din Belarus cu cele ale sindicatului polonez Solidaritatea

Publicat:

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în vizită la Varşovia, şi-a exprimat miercuri speranţa că drumul Belarusului spre democraţie va fi mai scurt decât a fost pentru Polonia din timpul dominaţiei sovietice, informează AFP, scrie agerpres.

Tihanovskaia a comparat manifestaţiile din ţara sa cu cele organizate de sindicatul polonez Solidaritatea, care a contribuit la căderea comunismului în 1989. “A fost un drum lung pentru Solidaritatea, însă eu sper că pentru noi va fi mult mai scurt”, a declarat ea în faţa unor studenţi la Universitatea din Varşovia, înainte de a discuta cu actuala conducere a sindicatului polonez. Opozanta belarusă a avut, de asemenea, o întrevedere cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi a discutat cu compatrioţi ai săi aflaţi în Polonia.


Citește și : Bruxelles-ul vrea o reuniune de urgență cu Londra pe tema Brexitului

Polonia a celebrat săptămâna trecută 40 de ani de la acordul istoric ce a dus la o recunoaştere oficială a sindicatului Solidaritatea, primul sindicat independent din blocul sovietic, eveniment care a grăbit prăbuşirea comunismului, 10 ani mai târziu.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, în cadrul cărora a candidat împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Vizita în Polonia este prima ei deplasare după fuga din ţară.

După scrutin, manifestaţii fără precedent continuă să aibă loc în Belarus, pentru a cere plecarea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Făcând declaraţii după ce bărbaţi mascaţi l-au arestat miercuri, la Minsk, pe Maxim Znak, unul dintre ultimii lideri ai opoziţiei ce nu fuseseră arestaţi sau exilaţi, Tihanovskaia a apreciat că situaţia din ţara sa este “terifiantă”.

Vezi și : Peste 18.000 de ruși au fost răpuși de coronavirus

Jurista este unul dintre cei şapte membri ai Consiliului de coordonare înfiinţat pentru a obţine o tranziţie a puterii şi a negocia plecarea lui Lukaşenko. Soţul ei, Serghei, a fost la rândul său arestat înainte de alegeri, ceea ce a făcut-o pe Tihanovskaia, novice în politică la 37 de ani, să-şi înainteze candidatura. “Am devenit o lideră doar pentru soţul meu”, a declarat ea în discursul său la Universitatea din Varşovia, subliniind rolul de de prim-plan jucat de femei în mişcarea de protest din Belarus, “unde nu s-a văzut niciodată o asemenea implicare a femeilor la toate nivelurile”. “Femeile au realizat că rolul nostru în viaţă este mult mai important decât credeam înainte”, a spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.