X

Svetlana Tihanovskaia: Destinele Belarusului şi Ucrainei sunt ‘legate’. Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă

Reprezentanta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia consideră că destinele Belarusului şi Ucrainei sunt ”legate” şi că ”nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă”, declară ea The Associated Press, scrie news.ro

Cele două ţări este necesar să lupte împreună, consideră Tihanovskaia, care s-a exilat în Lituania după ce l-a învins în alegerile prezidenţiale pe Aleksandr Lukaşenko, pentru a-şi garanta existenţa, deorece Moscova nu le consideră nişte state suverane.

Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

Atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere vor exista ameninţări la adresa Ucrainei şi la frontiera de vest a Belarusului, apreciază ea.

Mii de oameni au fost arestaţi, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă.

”Oamenilor le este frică, evident. Trăim ca într-un gulag în Belarus, în acest moment, însă belaruşii au energia să continue”, declară ea.

Moscova foloseşte Belarusul, de la începutul invaziei Ucrainei, ca pe o bază din spatreşe frontului, fără ca militari belaruşi să ia parte la războiul rus.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine Războiul rus în Ucraina, afirmă Tihanovskaia, din cauză că Vladimir Putin l-a ajutat să reprime manifestaţiile uriaşe de după alegerile prezidenţiale din august 2020, în care Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat, cu 80% din voturile exprimate, potrivit rezultatului oficial, nerecunoscut de Occident.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusSvetlana TihanovskaiaVladimir Putin
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina