X

Svetlana Tihanovskaia îndeamnă SUA şi G7 la ACŢIUNE împotriva regimului Lukaşenko

Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat marţi SUA şi G7 la acţiune împotriva regimului Lukaşenko, acuzat că a deturnat un avion de linie pentru a aresta un opozant aflat la bord, informează AFP, potrivit agerpres.

După cu o convorbire cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, ea a îndemnat pe Twitter “SUA să izoleze regimul şi să facă presiuni prin sancţiuni”.

Citeşte şi: Australia îşi ÎNCHIDE ambasada din Afganistan

Candidata în alegerile prezidenţiale din august 2020 a cerut apoi, într-un mesaj postat pe Telegram, “participarea forţelor democratice belaruse la G7”, prevăzut să aibă loc în 11-13 iunie în Regatul Unit.

Ea şi-a exprimat de asemenea dorinţa pentru organizarea “vara aceasta a unei conferinţe internaţionale la nivel înalt pentru soluţionarea crizei din Belarus”.

Luni seara, liderii din UE au decis să închidă spaţiul lor aerian pentru Belarus şi să adopte o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Autorităţile belaruse sunt acuzate că au deturnat un zbor comercial Atena-Vilnius către Minsk, din cauza unei pretinse alerte cu bombă, pentru a-l putea aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani care se afla la bord. Iubita lui, Sofia Sapega, cetăţeană rusă, a fost de asemenea arestată.

Citeşte şi: Garda Naţională PLEACĂ de Capitoliu

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a fost deja ţinta mai multor sancţiuni occidentale, pentru că a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind “fraudate”.

Regimul belarus nu a făcut decât să-şi sporească represaliile, trimiţând la închisoare sau forţându-i pe detractorii săi la exil.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusG7Jake SullivanminskRoman ProtaseviciSofia SapegaSUASvetlana Tihanovskaia
Categorii: Externe