Szijjarto: Există semne ale unui progres în relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina

Publicat:

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a salutat joi semnele pozitive de progres în ce priveşte atât atitudinea Ucrainei faţă de comunităţile maghiare din Transcarpatia cât şi relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina în general, relatează agenţia MTI, scrie Agerpres.

Parlamentul de la Kiev are planificat un vot pentru extinderea perioadei de tranziţie a noii legi privind educaţia, a afirmat Szijjarto după o întrevedere avută cu omologul său ucrainean, Pavel Klimkin, în marja reuniunii ministeriale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Milano.


Citește și : Ce a urmat după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului?

Legislativul ucrainean a adoptat anul trecut controversata lege ucraineană a educaţiei, care a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform acestei legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Ministrul Szijjarto a mai spus că ţara sa şi-a dat acordul pentru deschiderea unui consulat onorific al Ucrainei în oraşul Siofok, în timp ce autorităţile ucrainene au acceptat la rândul lor deschiderea unui astfel de consulat al Ungariei la Ternopil, decizii care în opinia şefului diplomaţiei ungare sunt ”evoluţii pozitive”.

De asemenea, Szijjarto a menţionat că un nou ambasador ungar va pleca la post la Kiev şi că cele două ţări au semnat un acord pentru prelungirea programului zilnic al punctelor de trecere a frontierei de la Barabas şi Lonya.

Citește și : Sub egida ONU, Guvernul şi rebelii huthi din Yemen caută o cale de împăcare în Suedia

Pe lângă noua lege ucraineană a educaţiei, relaţiile dintre Budapesta şi Kiev au fost tensionate şi de disputa privind eliberarea unor paşapoarte ungare cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară, dispută care a condus în octombrie la expulzări reciproce de consuli.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.