Szijjártó face o declaraţie dură la Chişinău: ‘NU merită să fie primită în UE!’

Publicat:

Szijjártó face o declaraţie dură la Chişinău: ‘NU merită să fie primită în UE!’

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a reiterat într-o vizită la Chișinău opoziția țării sale față de primirea Ucrainei în Uniunea Europeană, acuzând-o că reprimă „brutal” drepturile maghiarilor de pe teritoriul ei, transmite Europa Liberă.

La o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, șeful diplomației maghiare a declarat, vorbind prin translator, că Ucraina, în loc să rezolve doleanțele comunității maghiare, „merge în sens invers, adoptând în ultima vreme măsuri represive și mai dure”. Szijjártó nu a dat detalii despre acele presupuse măsuri noi.


Citeşte şi: Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust – Stiripesurse.md

Chestiunea drepturilor celor aproximativ 150.000 de maghiari din regiunea transcarpatică, în vestul Ucrainei, a fost invocată mereu de Budapesta ca motiv pentru blocarea parcursului european al Kievului, alături de altele, precum corupția larg-răspândită sau lipsa controlului asupra întregului teritoriu national.

Szijjártó face o declaraţie dură la Chişinău: ‘NU merită să fie primită în UE!’

Kievul susține că a făcut pași înainte în ce privește drepturile etnicilor maghiari, ca și în privința combaterii corupției, asemenea progrese fiind consemnate și în rapoartele Comisiei Europene privind stadiul pregătirii pentru aderare.

La Chișinău, Szijjártó a reiterat pe de altă parte poziția țării sale față de extinderea UE în general, anume că trebuie primite toate țările candidate, inclusiv Moldova, dar nu Ucraina.

Nu dăm sfaturi Moldovei

La conferința de presă de vineri, Szijjártó, a cărui țară este numită adesea „calul troian al Rusiei în UE”, a fost întrebat de Europa Liberă dacă este de acord cu ideea formulată tot la Chișinău, miercuri, de premierul polonez Donald Tusk, că Moldova va avea de ales la toamnă, la alegerile prezidențiale și la referendum, între UE și Rusia.

Szijjártó face o declaraţie dură la Chişinău: ‘NU merită să fie primită în UE!’

Szijjártó l-a criticat mai întâi aspru pe liberalul Tusk, părând să-l acuze de amestec în ultimele alegeri maghiare parlamentare. Apoi a spus că așa cum Mihai Popșoi nu îi dă lecții despre ce politică externă trebuie să facă Ungaria, nici Budapesta nu va da lecții Chișinăului cu cine să aibă sau nu relații bune.

Regimul națonalist-conservator de la Budapesta și Szijjártó însuși au fost criticați des de diplomațiile UE pentru contactele lor cu Rusia, ca și pentru blocarea inițiativelor de ajutorare militară a Ucrainei invadată de ruși.

R. Moldova are traditional relații bune cu Ungaria, fapt confirmat de declarațiile călduroase ale celor doi miniștri de Externe, la Chișinău, dar și de vizitele bilaterale dese din ultimii ani.

Vizita lui Szijjártó în Moldova a fost anunțată abia în ajun, fără detalii despre agenda discuțiilor. Cuprinzând și o primire la președinta Maia Sandu, ea vine într-o perioadă când lideri din UE sosesc des la Chișinău, în semn de solidaritate cu parcursul european al Moldovei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Polonia va inculpa trei cetățeni bieloruși pentru devierea zborului 

Polonia va inculpa trei cetățeni bieloruși pentru devierea zborului Procurorii polonezi au suficiente dovezi pentru a inculpa trei cetățeni bieloruși pentru aterizarea forțată la Minsk...

Unde mergem în weekend să privim fotbal

Unde mergem în weekend să privim fotbal Site-ul FMF vă prezintă programul fotbalistic pentru acest weekend. Vineri, sâmbătă și duminică vom putea urmări meciurile echipei...

Prodan: „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău

  Prodan: „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău Primul Festival al „Zilelor europene ale culturii evreiești...

Ridicați mii de dolari de la doi călători, în Aeroportul Chișinău

Ridicați mii de dolari de la doi călători, în Aeroportul Chișinău Un cuplu a încercat să ajungă în Turcia cu peste 80 mii de dolari,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.