X

Szijjártó: Lumea se confruntă cu o triplă criză din cauza războiului din Ucraina

Lumea se confruntă cu o triplă criză – energetică, de securitate alimentară și economică – din cauza războiului din Ucraina, care este agravată de măsurile luate de Bruxelles, şi numai pacea poate aduce soluţia, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul ungar de externe. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a subliniat la o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Consiliului UE pentru dezvoltări că preţul războiului din Ucraina este plătit de întreaga lume, iar efectele crizei energetice, de securitate alimentară şi economice se agravează tot mai mult, cel puțin două dintre acestea afectând 94 de țări, conform ONU. Şeful dilomaţiei ungare a arătat că, deşi preţurile energiei s-au stabilizat, dar la un nivel mult mai ridicat faţă de cel anterior,  creșterea inflației și a dobânzilor a privat multe țări, inclusiv Ungaria, de un potențial de creștere semnificativ, scrie HIRADO.HU, potrivit RADOR.

Péter Szijjártó s-a referit şi la criza alimentară, care, în opinia sa, reprezintă un risc serios de securitate, deoarece afectează în special pe cele mai vulnerabile state africane și din Orientul Mijlociu, ceea ce poate duce la violență, poate crește amenințarea terorismului și, în cele din urmă, poate declanșa un alt val de migrație. În starea sa actuală, Europa nu va putea face faţă unui alt val masiv de migraţie, a avertizat ministrul ungar de externe, care a adăugat: Situaţia este că la această triplă criză Bruxelles-ul a dat răspunsuri grav eronate. Bruxelles-ul a dat răspunsuri greşite care cresc şi mai mult preţul războiului în Europa.

Citeşte şi: Copilul care a comis masacrul din Serbia continuă să le adreseze medicilor o singură întrebare – Black News

Explicând aceste “măsuri autodistructive”, Péter Szijjártó a considerat că în loc de restricții ar fi trebuit crescut volumul transportului de energie către Europa, însă Bruxelles-ul nu ne ajută, ci dimpotrivă, împiedică statele membre să poată produce ele însele cantitatea necesară de energie, astfel, de exemplu, există o mare presiune şi pentru impunerea unor sancțiuni nucleare. “Aici și acum, aș dori să afirm din nou că acest lucru cu siguranță nu se va întâmpla. Prin urmare, Ungaria nu va contribui la niciun fel de sancțiuni nucleare, oricât de neînsemnate ar fi acestea”, a precizat Péter Szijjártó.

Referitor la domeniul economic, oficialul ungar a subliniat că Statele Unite au implementat măsuri patriotice, în timp ce Uniunea Europeană a impus doar sancțiuni suplimentare. “Măsura americană este bună pentru toți actorii economici americani, iar măsura de la Bruxelles este rea pentru toți actorii economici europeni, competitivitatea economiei europene fiind practic complet eliminată”, a spus Szijjártó.

Citeşte şi: Moldova, o pradă ușoară pentru Putin?

Referitor la criza alimentară a amintit de acel obiectiv, potrivit căruia Europa contribuie la exportul produselor agricole ucrainene în Africa și Orientul Mijlociu. “Şi ce s-a întâmplat de fapt? După ce am deschis așa-zisele coridoare de solidaritate, produsele agricole ucrainene au ajuns în Europa Centrală și au rămas acolo. Practic, ceea ce s-a întâmplat a fost că în loc de aprovizionarea Africii cu alimente, au fost distruşi producătorii din Europa Centrală”, a arătat ministrul ungar, care a adăugat: “În această situație ar fi fost datoria Bruxelles-ului, Comisiei Europene să ia măsuri imediat după ce a observat această situație. Aşadar, s-a dovedit că nu se poate conta pe Bruxelles în astfel de chestiuni critice. Ceea ce nu rezolvăm noi, nu va fi rezolvat. Dacă noi nu protejăm fermierii ungari, nimeni nu îi va proteja în locul nostru”. Minsitrul de externe a mai menţionat că în prezent au loc discuţii despre soluția privind exporturile ucrainene, însă Guvernul ungar va aproba doar decizia care va asigura “în mod etanș” că produsele agricole ucrainene nu pot fi exporate în Europa Centrală ca destinație finală.

“Singura soluție la aceste incredibile provocări, este pacea. Dacă am reuși să punem capăt războiului, dacă am reuși să stabilim o încetare a focului, dacă am reuși să ducem negocieri de pace, atunci am avea speranțe realiste că această triplă criză ar putea fi gestionată cu succes”, a conchis Péter Szijjártó.

Tags: bruxellesPéter SzijjartoucrainaUngariauniunea europeana
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina