X

Szijjarto: Niciunul dintre candidaţii cap de listă ai partidelor europene nu este potrivit pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene

Niciunul dintre ”capii de listă” propuşi de marile familii politice din Parlamentul European pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene nu este potrivit pentru a conduce o instituţie a UE, a apreciat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului de radio Kossuth, citat vineri de MTI, potrivit Agerpres.

El l-a menţionat în mod special pe actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidatul cap de listă al socialiştilor europeni, despre care Szijjarto a spus că este ”personal responsabil pentru performanţa extrem de slabă a Comisiei Europene” în ultimii cinci ani.

Citește și : Pompeo se va întâlni cu Putin marţea viitoare la Soci

Timmermans este responsabil şi pentru declinul competitivităţii economiei europene, precum şi pentru deteriorarea siguranţei publice în UE, a mai susţinut Szijjarto, estimând în acest context că Timmermans este unul dintre politicienii europeni care trebuie să-şi asume responsabilitatea afluxului de peste 1,5 milioane de migranţi ilegali în Europa în ultimii ani.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban a declarat că nu-l mai susţine pe candidatul cap de listă al popularilor europeni Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Deşi partidul lui Orban, Fidesz, a fost suspendat în martie din Partidul Popular European (PPE) în urma disputelor privind statul de drept în Ungaria, şeful executivului ungar nu-şi retrăsese susţinerea pentru Weber, dar s-a răzgândit în urma unei declaraţii prin care acesta din urmă a spus că nu va accepta postul de preşedinte al Comisiei Europene dacă pentru aceasta ar avea nevoie de voturile europarlamentarilor Fidesz.

Întrebat la sfârşitul lui martie ce ar face dacă fără voturile Fidesz nu ar putea obţine majoritatea în Parlamentul European pentru a primi postul de preşedinte al executivului comunitar, Weber a spus la postul german ZDF, citat de politico.eu: ”Nu voi prelua funcţia, pentru că nu vreau să fiu ales de extrema dreaptă (…) Vreau să fie clar că centrul este forţa dominantă, nu cei marginali”.

În replică, Orban a declarat luni că ”dacă cineva jigneşte o ţară în acest mod, atunci premierul acelei ţări nu-i mai poate susţine candidatura”.

Citește și : Guvernul din Sri Lanka impune măsuri de control în moschei după atentatele de Paşti

Preşedintele Comisiei Europene este desemnat de şefii de stat sau de guvern în Consiliul European şi confirmat prin votul Parlamentului European.

Consiliul European se va reuni la un summit pe 28 mai, la două zile după alegerile europarlamentare, liderii europeni urmând să discute despre principalele funcţii în instituţiile UE în noua legislatură a Parlamentului European (2019-2024).

Tags: europaFrans TimmermansManfred WeberPéter SzijjartoUEViktor Orban
Categorii: Diaspora