X

Szijjártó: Nu trebuie să avem încredere în mainstream-ul politic liberal, majoritatea globală dorește pace în Ucraina

Nu trebuie să credem în lumea politică și media liberală din lumea transatlantică, pentru că este clar că majoritatea globală, ca și Ungaria, dorește pacea în Ucraina cât mai curând posibil, a declarat marți, la Budapesta, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, scrie MTI, potrivit RADOR.

În cadrul conferinței internaționale a Forumului pentru Pace de la Budapesta al Mathias Corvinus Collegium (MCC), ministrul ungar a declarat că Europa se confruntă cu cele mai grave provocări economice și de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, iar riscul de escaladare a conflictului este mai mare ca niciodată, în timp ce popoarele continentului nu sunt deloc responsabile pentru izbucnirea războiului din Ucraina.

Citește și : Ruşii se pregătesc de tot ce-i mai rău: Construiesc un adăpost antiatomic la Moscova

„Cu totul altceva este faptul că există lideri politici europeni care suferă de o psihoză de război care se agravează (…) Trebuie, de asemenea, să spunem clar că acesta nu este un război al poporului european, însă toți cetățenii europeni plătesc prețul acestui război”, a declarat oficialul ungar.

Péter Szijjártó a calificat drept o problemă serioasă faptul că Uniunea Europeană a intrat într-o „isterie a sancțiunilor” și s-a lăsat provocată, într-un mod complet ilogic, de superputerea militară numărul unu a lumii, Statele Unite, într-o competiție în care este vorba de cine furnizează mai multe arme Ucrainei. Ministrul ungar a mai subliniat că competitivitatea UE s-a „prăbușit brusc”, cu prețuri la energie de câteva ori mai mari decât în SUA și China. În acest context, Péter Szijjártó a precizat că legea anti-inflație din SUA favorizează companiile naționale, în timp ce birocrația de la Bruxelles forțează decizii care sunt negative pentru toate companiile europene.

„În plus, războiul are loc aici, oamenii mor în Europa, iar în Europa efectele războiului sunt cele mai grave”, a declarat ministrul ungar, adăugând că sancțiunile impuse nu au reușit să pună capăt luptelor și să îngenuncheze Rusia, iar economia europeană a suferit mai multe pagube.

„La un an, trei luni, două săptămâni de la izbucnirea războiului, în timp ce dezbatem al unsprezecelea pachet de sancțiuni, cred că este clar pentru toată lumea că cele două obiective asociate cu introducerea sancțiunilor au eșuat”, a subliniat șeful diplomației ungare.

Péter Szijjártó a avertizat că escaladarea conflictului afectează întotdeauna cel mai grav vecinii și, prin urmare, Ungaria se află într-o situație deosebit de dificilă, pentru că și maghiarii mor în acest război.

„Și nu vrem să moară mai mulți maghiari, așa cum nu vrem să moară oameni de altă naționalitate în acest război”, a spus ministrul ungar, adăugând că „Acesta este motivul pentru care solicităm o încetare imediată a focului și începerea negocierilor de pace, care să ofere cel puțin speranța unei păci durabile și sigure pe termen lung în regiunea noastră”.

De asemenea, a calificat drept o consecință gravă formarea din nou a unor blocuri în lume, ceea ce este complet împotriva intereselor Europei Centrale, și a pus, de asemenea, întrebarea unde vor ajunge în următorii ani zecile de mii de arme trimise în Ucraina.

Referitor la prima chestiune, ministrul ungar a explicat că, în timp ce politicienii vest-europeni doresc să separe economia europeană și chineză, liderii celor mai mari companii cer în mod constant Ungariei să își convingă furnizorii chinezi să investească pe plan local.

În ceea ce privește a doua chestiune, oficialul ungar a subliniat că „există multe regiuni ale lumii în care o fracțiune foarte mică din armele trimise în Ucraina ar putea duce la dezastre majore, crize de securitate și instabilitate”.

Ministrul ungar a declarat că lumea este mai mare decât Europa, iar majoritatea globală dorește pace. „Așadar, nu trebuie să avem încredere în mainstream-ul politic și în media liberală din lumea transatlantică, deoarece acolo încearcă să ne impună că ei gândesc pretutindeni în lume asemănător cu ceea ce spunem, auzim sau spunem și vor să audă aici, în spațiul european și transatlantic”, a precizat Péter Szijjártó.

„Pentru că noi trăim aici, în Europa, trăim aici, în spațiul transatlantic, ne confruntăm în mod constant cu marea presiune, cu marele atac pe care cei pro-război îl lansează împotriva noastră și sub care ne țin cei pro-război”, a subliniat oficialul ungar.

„Dar există mișcarea sub suprafață, nu există reuniune a Consiliului Afacerilor Externe înainte de care cel puțin câțiva colegi să nu vină la mine și să-mi spună, nu-i așa, Péter, veți rezista, vei fii puternic și nu vei renunța?”, a declarat șeful diplomației ungare.

Citește și : Cancelarul Scholz l-a plimbat pe Macron prin Potsdam – VIDEO

„După ce spun ce am de spus la Consiliul Afacerilor Externe, primesc imediat un SMS cu un emoji care spune că este grozav. După care, îl ascult pe coleg și nu-mi vine să cred urechilor. Citește de la A la Z, de sus din stânga la dreapta jos, ceea ce a scris cineva din mainstream. Așadar, aceasta este situația în care ne aflăm, dar nu ar trebui să ne descurajeze să privim lucrurile dintr-o perspectivă exclusiv ungară”, a declarat Péter Szijjártó, adăugând că „Nu vrem și nu putem privi această situație prin ochii americanilor, ai rușilor, ai ucrainenilor sau a Bruxelles-ului”.

Ministrul ungar a subliniat că atitudinea pentru pacea în Ungaria nu este doar poziția Guvernului, ci și voința poporului, după cum au demonstrat și rezultatele alegerilor de anul trecut.

Tags: budapestaMathias Corvinus Collegium (MCC)Péter SzijjartoucrainaUngaria
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina