Szijjarto: Ungaria nu şi-a exprimat niciodată vreo obiecţie faţă de sancţiunile împotriva Rusiei

Publicat:

 Guvernul Ungariei a dezminţit sâmbătă cu vehemenţă că blochează o decizie la nivelul Uniunii Europene privind excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT, aşa cum au afirmat unele media internaţionale, potrivit agerpres.

Ungaria nu şi-a exprimat niciodată vreo obiecţie faţă de sancţiunile împotriva Rusiei şi nici nu a blocat sancţiunile sau vreo propunere în acest sens, a declarat sâmbătă ministrul de externe Peter Szijjarto, conform MTI. Ungaria, a adăugat el, doreşte pace.


Citește și: O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului

”De aceea … negociez cu reprezentanţi ai guvernelor rus şi ucrainean pentru a începe discuţii directe la Budapesta”, a declarat el pe Facebook, adăugând că se va adresa sâmbătă liderilor ONU de la New York pentru a obţine ajutor în vederea obţinerii unui astfel de rezultat.

”Văd cu regret şi şoc că anumiţi reprezentanţi ai politicii internaţionale şi ai presei internaţionale continuă să producă ştiri false şi să mintă’, a mai spus ministrul ungar.

”Nu pot să înţeleg cum este posibil ca unii să producă ştiri false pe bandă rulantă în timp ce oamenii mor în mijlocul unui război”, a spus el.

”Acum mint în legătură cu faptul că Ungaria blochează unele dintre sancţiunile împotriva Rusiei, de exemplu în ceea ce priveşte sistemul SWIFT”, a adăugat Szijjarto.

”Să fie clar: nu este adevărat! Nu ne-am exprimat niciodată nicio obiecţie faţă de sancţiunile împotriva Rusiei şi nici nu am blocat sancţiunile sau orice alte propuneri conexe”.

Secretarul de stat pentru comunicaţii şi relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs, a dezminţit şi el pe Twitter “zvonurile” potrivit cărora Ungaria ar fi fost singurul stat membru al UE care s-a opus excluderii Rusiei din sistemul SWIFT, subliniind că Ungaria este 100% în favoarea eforturilor comune ale UE.

”Nu facem mai puţin decât cere poziţia UE”, a spus Kovacs, adăugând că nu depinde de Ungaria dacă se face mai mult sau nu.

Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat poziţia Ungariei într-un mesaj pe Twitter.

”Astăzi am vorbit din nou cu premierul ungar Viktor Orban. Şi, încă o dată, m-a asigurat de sprijinul său pentru sancţiuni de amploare împotriva Rusiei. Inclusiv pentru blocarea sistemului SWIFT”, a declarat liderul polonez.

Ţările UE dezbat de câteva zile dacă să excludă Rusia din SWIFT, un sistem de plăţi electronice care gestionează transferurile bancare la nivel mondial.

Unele ţări din UE, printre care Germania şi Austria, au pus la îndoială o astfel de măsură, deoarece va avea consecinţe şi asupra ţărilor europene.

Citește și : O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod

 

Austria, Ungaria şi Germania depind în mare măsură de gazele naturale ruseşti şi nu şi-ar mai putea plăti facturile de import dacă Rusia ar fi deconectată de la SWIFT, scrie EFE.

După ce s-a opus mai multe zile, guvernul austriac a fost de acord vineri să dea undă verde excluderii Rusiei din SWIFT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.