Szijjarto: Ungaria va atinge înainte de termen obiectivul de cheltuieli militare de 2% din PIB stabilit de NATO

Publicat:

Ungaria va atinge înainte de termen obiectivul de cheltuieli militare de 2% din Produsul Intern Brut stabilit de NATO, a afirmat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto după o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din cadrul alianţei, potrivit agerpres.   

Conform declaraţiei lui Sijjarto, preluată de MTI dintr-un comunicat al Ministerului de Externe, bugetul pentru apărare al Ungariei va fi chiar mai mare de 2% din PIB. Ministrul a adăugat într-o conferinţă de presă că ţara sa este una dintre cele nouă membre ale NATO care va respecta această cerinţă în 2023.


Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

El a dezminţit totodată “acuzaţiile false şi îndoielile” cu privire la “angajamentul, credibilitatea şi loialitatea” Ungariei faţă de alianţă.

Szijjarto a mai afirmat că, începând din 2019, Ungaria a alocat cel puţin 20% din bugetul apărării pentru dezvoltare, iar anul trecut 48% din cheltuielile militare au fost pentru crearea de capacităţi, ceea ce a plasat ţara pe primul loc din cele 31 de membre ale NATO la acest capitol. Mare parte din cheltuieli au fost legate de investiţii semnificative în industria de apărare naţională, a precizat el.

În ceea ce priveşte pregătirile pentru summitul NATO din vară, de la Vilnius, ministrul a insistat că va trebui să se discute despre ameninţările la adresa Europei dinspre sud, în legătură cu presiunea migraţiei. Fenomenul de migraţie în masă oferă posibilităţi de infiltrare a teroriştilor, a apreciat oficialul ungar. El a afirmat că omologii săi din Turcia şi din alte ţări, în special din sudul continentului, au fost de acord că aceste subiecte trebuie să se afle în atenţie la reuniunea la vârf a alianţei.

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

Şeful diplomaţiei ungare a observat că războiul din Ucraina a evidenţiat uşurinţa cu care poate fi perturbată producţia agroalimentară la nivel mondial şi consecinţele ofertei insuficiente: răspândirea ideologiilor extremiste şi violenţa. El a insistat că NATO nu este parte în conflictul respectiv şi că acest principiu trebuie respectat în continuare şi este necesar să se facă tot ce este posibil pentru evitarea unei confruntări directe cu Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.