X

Tabloul lui Van Gogh ‘Noapte înstelată’, recreat sub forma unui parc în Bosnia şi Herţegovina

Tabloul lui Van Gogh ‘Noapte înstelată’, recreat sub forma unui parc în Bosnia şi Herţegovina

În mijlocul colinelor şi pajiştilor verzi din centrul Bosniei, un antreprenor local şi-a dus la îndeplinire un vis mai vechi: să recreeze una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Vincent van Gogh, ”The Starry Night” (”Noapte înstelată”), sub forma unui parc natural, informează Reuters.

Halim Zukic, rezident al oraşului Visoko, voia să construiască un parc după ce, în urmă cu 20 de ani, cumpărase un teren şi o casă într-un sat învecinat, însă nu ştia ce formă să-i dea, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

În urmă cu şase ani, pe când se afla pe o colină şi privea tractoarele de pe o pajişte cu fân, a observat urmele în spirală lăsate de roţilor vehiculelor pe sol, iar asta i-a amintit de motivele spiralate din pictura realizată de lui Van Gogh în 1889.

”Din acel moment, nu mai aveam dubii”, a declarat Zukic pentru Reuters. Însă viziunea sa a necesitat timp, bani şi efort pentru a fi pusă în aplicare.

Halim Zukic îşi dorea ca parcul ”Starry Night”, cu o suprafaţă de 10 hectare, să facă parte dintr-un complex mai mare, care să ofere un refugiu vizitatorilor. A plantat mai mulţi copaci şi a creat 13 lacuri folosind cursurile naturale de apă existente deja.

În scopul recreării tabloului, au fost plantate 130.000 de tufe de lavandă în şase forme diferite, alături de alte ierburi medicinale şi aromatice cum ar fi salvia, echinacea, pelin şi muşeţel, care formează cercuri colorate, spirale şi amfiteatre naturale.

Zukic a realizat chiar el toate amenajările peisagistice. A spus că recrearea tabloului l-a ajutat să înţeleagă artiştii şi provocările creative cărora aceştia trebuie să le facă faţă.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

”Este cea mai mare reprezentare a ‘Nopţii înstelate’ şi rezultatul a 20 de ani de visuri şi de punerea în aplicare a acestor visuri”, a spus el.

Parcul ”The Starry Night” va avea în centrul său programe artistice şi va promova moştenirea culturală din zona centrală a Bosniei, a spus Zukic.

Tags: Bosnia şi HerţegovinaparcVan Gogh
Diverse