X

Tadjikistanul speră să repatrieze cel puţin 75 de copii ai jihadistelor arestate în Irak

Tadjikistanul a anunţat marţi că speră să poată repatria cel puţin 75 de copii aflaţi în prezent în Irak după ce a primit acordul mamelor lor, condamnate pentru legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP, scrie Agerpres.

Dintre cei 92 de copii de origine tadjikă ce se află în Irak, 75 ar putea fi repatriaţi, a anunţat Sirodjidin Mukhriddin, ministru de externe al acestei ţări din Asia Centrală.

Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

Potrivit lui, statul tadjik va plăti 400 de dolari (350 euro) pentru revenirea fiecărui copil, o sumă fixată după negocieri cu Bagdadul.

“Problema repatrierii lor este foarte complexă”, a adăugat ministrul, precizând că 31 dintre copiii eligibili aveau mai puţin de trei ani. În majoritatea cazurilor, potrivit lui, aceşti copii şi-au pierdut tatăl, ucis luptând în slujba SI sau a altor grupări jihadiste în Irak.

Potrivit lui Mukhriddin, legislaţia în vigoare în Irak impune consimţământul părinţilor pentru ca copiii lor să poată părăsi această ţară.

Perspectiva unei repatrieri a celor 43 de femei tadjice condamnate la închisoare în Irak se anunţă mai complicată.

“Justiţia irakiană a condamnat numeroase cetăţene tadjice la pedepse mari şi unele chiar la închisoare pe viaţă”, a spus ministrul tadjik, evocând un proces “lung şi dificil”.

Diplomaţia tadjikă va trimite de altfel o delegaţie în Siria vecină, într-un “viitor apropiat”, pentru a discuta despre alte repatrieri cu reprezentanţi ai regimului şi ai administraţiei penitenciare.

Potrivit autorităţilor tadjice, peste 1.000 de tadjici au luptat în grupuri armate în Irak şi în Siria începând din 2011, unii după ce au lucrat în Rusia.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

După o serie de victorii fulger în 2014, Statul Islamic a fost alungat progresiv din Irak de guvern, care şi-a anunţat victoria la sfârşitul lui 2017.

Una dintre recrutele cele mai celebre ale Statului Islamic în Tadjikistan a fost Gulmurod Halimov, care a fost în fruntea forţelor speciale ale Ministerului tadjik de Interne înainte de a-şi anunţa dezertarea într-o înregistrare video în 2015.

Duminică, Rusia a anunţat că a repatriat 27 de copii ai căror mame sunt deţinute în Irak pentru presupusa lor apartenenţă la Statul Islamic. La sfârşitul lui decembrie, 30 de alţi copii au fost de asemenea aduşi de la Bagdad la Moscova.

Tags: Asia CentralăbagdadcopiiIrakTadjikistan
Categorii: Sinteze