Taifunul Goni a lovit puternic Filipine: cel puțin patru morți și aproape un milion de evacuări

Publicat:

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape un milion au fost evacuate după ce taifunul Goni, cel mai puternic din acest an, a lovit duminică Filipine, însoţit de viteze ”catastrofale” ale vântului şi de ploi torenţiale, au precizat autorităţile, potrivit DPA, scrie agerpres.  

Până la 31 de milioane de persoane ar putea fi afectate de taifunul Goni, care aduce cu sine viteze ale vântului de până la 215 kilometri pe oră şi rafale de până la 295 de kilometri pe oră, a precizat autoritatea de meteorologie filipineză.


Citește și : Macron: Musulmanii pot fi ‘şocaţi’ de caricaturile cu profetul Mohamed, dar că ele nu justifică violenţa

Taifunul, cunoscut local sub denumirea Rolly, se deplasa spre vest cu o viteză de 25 de kilometri pe oră şi urmează să lovească regiunea în care se află capitala Manila în a doua parte a zilei de duminică, a mai precizat autoritatea.

Autoritatea de meteorologie a prognozat ”vânturi violent de catastrofale şi intense alături de ploi torenţiale” în următoarele 12 ore în nouă provincii situate la sud şi la sud-est de Manila. ”Este o situaţie deosebit de periculoasă pentru aceste regiuni”, a mai avertizat instituţia.

Goni a lovit ţărmul înainte de răsăritul soarelui în provincia Catanduanes, smulgând acoperişuri, doborând copaci şi stâlpi de înaltă tensiune, potrivit informaţiilor iniţiale.

În provincia Albay, unde Goni a atins pentru a doua oară ţărmul, vântul a avariat chiar şi unele centre de evacuare, a precizat guvernatorul provinciei, Al Bichara. ”Ar putea fi cea mai puternică furtună pe care am văzut-o în viaţa mea”, a declarat acesta pentru un post de televiziune din Manila.

Apele pline de noroi strânse în urma inundaţiilor s-au revărsat pe străzile localităţilor din provincia Albay, unde unii dintre rezidenţi au fost nevoiţi să se izoleze pe acoperişurile caselor. Liniile electrice şi serviciile de comunicaţii au fost întrerupte, ducând la izolarea unora dintre zonele afectate.

Bichara a precizat că cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa până al această oră în accidente produse în Albay. Trei dintre victime s-au înecat atunci când apele unui râu s-au revărsat, în timp ce o a patra victimă a fost zdrobită de un copac doborât.

În Manila, autorităţile au închis cel mai mare aeroport internaţional al ţării pentru 24 de ore, până luni, ”pentru a proteja siguranţa pasagerilor şi a personalului de pericolele taifunului”.

Peste 20 de curse aeriene interne şi internaţionale au fost anulate.

Unele malluri şi-au suspendat activitatea, în timp ce panourile şi bannerele stradale au fost strânse şi fixate pentru a face faţă vânturilor aduse de Goni.

Citește și : Ciocniri între manifestanţi împotriva restricţiilor şi poliţie în Spania şi Italia

Goni este cel mai puternic taifun care a lovit Filipine după taifunul Haiyan, care a afectat provinciile estice şi centrale în noiembrie 2013, ducând la moartea a peste 6.300 de persoane şi strămutând peste 4 milioane de oameni.

Este cel de-al 18-lea ciclon tropical care a lovit Filipine în acest an. Ţara este afectată în medie de 20 de cicloane anual.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.