Taifunul Noru a atins uscatul în Vietnam

Publicat:

Taifunul Noru, care a dus la moartea a zece persoane în Filipine, a atins uscatul în Vietnam miercuri dimineaţă provocând pene de curent în centrul ţării, unde zeci de mii de locuitori s-au adăpostit de vânturile puternice şi de ploile torenţiale, informează AFP, potrivit agerpres.

”Poziţia centrului taifunului la 04:00 dimineaţa (21:00 GMT, marţi) pe 28 septembrie este între Danang şi Quang Nam”, a anunţat Centrul naţional pentru previziuni hidrometeorologice din Vietnam, adăugând că viteza vântului era cuprinsă între 103 şi 117 kilometri pe oră.


Citește și: Zelenski denunţă referendumurile organizate de Rusia – Black News

La Danang, al treilea oraş ca mărime din Vietnam, unde locuitorii au primit interdicţia de a ieşi pe străzi, mai multe imobile au fost afectate de vânturi violente, care au doborât arbori şi au smuls acoperişuri, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.

Peste 300.000 de persoane s-au refugiat într-un adăpost în Vietnam, iar meteorologii au catalogat Noru drept una dintre cele mai importante furtuni care a lovit acest stat din Asia de Sud-Est.

Noru, plasat în categoria super-taifun, a lovit Filipine în această săptămână, provocând zece decese, dintre care cinci membri ai echipelor de salvare, potrivit unui bilanţ oficial. Opt persoane au fost date dispărute.

În Vietnam, forţa vântului a fost mai slabă decât s-a estimat iniţial, dar meteorologii au preconizat că ploile torenţiale vor continua pe parcursul zilei şi au avertizat în legătură cu posibile alunecări de teren şi inundaţii grave.

Aproape jumătate din aeroporturile din Vietnam au fost închise, la fel şi şcoli şi birouri din mai multe provincii din centrul ţării, printre care şi Danang. Au fost totodată semnalate pene de curent.

Autorităţile au anunţat marţi seară că au evacuat circa 260.000 de persoane din locuinţe, inclusiv din oraşul turistic Hoi An, unde râul Hoai era pe punctul de a se revărsa.

”Taifunul a fost teribil ieri (marţi) seară. Nu am putut dormi întrucât vântul a fost atât de puternic şi de zgomotos”, a declarat pentru AFP o rezidentă pe nume Nguyen Thi Hien.

Thailanda se pregăteşte

”Am auzit zgomotul făcut de arborii şi de panourile doborâte afară. Mi-a fost frică. Am fost însă pregătiţi, aşa că, din fericire, pagubele nu au fost însemnate”, a continuat ea.

Miercuri dimineaţă, rezidenţii au început să debaraseze străzile de bucăţile de tablă şi de vegetaţie care au blocat porţiuni de drumuri şi au avariat autovehicule. În acelaşi timp, unii turişti se plimbau şi profitau de câteva magazine deschise deja.

Citeşte şi: ONU sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, China cere respectarea ei; SUA vor prezenta o rezoluţie – Black News

Un număr de 300 de case din provincia de coastă Quang Tri au rămas fără acoperişuri marţi seară după ce vânturile au început să se înteţească.

Ministerul Apărării a mobilizat circa 40.000 de soldaţi şi 200.000 de agenţi de securitate, echipaţi cu vehicule blindate şi cu ambarcaţiuni în pregătirea operaţiunilor de salvare şi de ajutor, a indicat presa de stat.

Porţiunea centrală de pe autostrada care leagă capitala Hanoi (nord) de metropola Ho Chi Minh (sud), a fost de asemenea închisă.

După Vietnam, taifunul Noru este aşteptat în Laos apoi în Thailanda. Autorităţile thailandeze preconizează sosirea sa joi, dar sub forma unei furtuni tropicale, mai slabă în intensitate decât un taifun.

Precipitaţii puternice sunt aşteptate în provinciile din nord, nord-est şi în centrul regatului până duminică, existând riscul unor inundaţii locale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.