X

Taifunul VAMCO face prăpăd în Filipine: cel puţin 11 persoane au murit!

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat joi agenţiilor guvernamentale să grăbească eforturile de ajutorare în condiţiile în care un puternic taifun a ucis cel puţin 11 persoane şi a declanşat unele dintre cele mai grave inundaţii din ultimii ani în capitala Manila.

Cincisprezece persoane au fost, de asemenea, date dispărute în diferite părţi ale insulei principale, Luzon, a precizat poliţia, citată de DPA, potrivit agerpres.

Vezi şi: Un bărbat a fost ARESTAT după ce a intrat cu maşina într-o secţie de poliţie din Londra (VIDEO)

Duterte şi-a scurtat participarea la o întâlnire online cu liderii din Asia de Sud-Est dedicată evaluării daunelor cauzate de taifunul Vamco, la câteva momente după un discurs în care şi-a îndemnat omologii să combată urgent efectele schimbărilor climatice, notează Reuters.

Şase decese au fost raportate în regiunea nordică Valea Cagayan, a completat poliţia, însă detalii despre circumstanţele deceselor nu au fost imediat disponibile.

Două persoane au murit în regiunea metropolitană Manila, două în provincia estică Camarines Norte şi una în provincia nordică Benguet, potrivit poliţiei.

Taifunul, al optulea care a lovit Filipine pe parcursul ultimelor două luni şi al 21-lea din anul acesta, a forţat locuitorii să se refugieze pe acoperişuri în aşteptarea salvatorilor după ce zeci de mii de case au ajuns sub ape.

Vamco a lovit zone care încă se refac după trecerea taifunului Goni, considerat cel mai puternic taifun din acest an, care a ucis 25 de persoane şi a distrus mii de case în Filipine la începutul acestei luni.

Citeşte şi: Preşedintele Ucrainei, INTERNAT în spital cu coronavirus

“Fiţi siguri, guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Duterte într-un discurs televizat, garantând populaţiei adăposturi, bunuri de prim ajutor, sprijin financiar şi consiliere.

Circa 200.000 de persoane au fost evacuate înainte de sosirea taifunului Vamco miercuri seara, însoţit de vânturi de 155 de kilometri/oră şi de rafale de până la 255 km/oră. Taifunul a slăbit însă în intensitate pe măsură ce a traversat insula Luzon, cea mai populată din Filipine.

Tags: BenguetCamarines NortefilipinefurtunaluzonmanilaRodrigo DutertetaifunVamco
Categorii: Știrile zilei