X

Taifunul Yutu face ravagii în Filipine. Mii de oameni au fost evacuaţi

Taifunul Yutu a ajuns marţi în Filipine unde a luat pe sus acoperişuri, a rupt copaci şi a condus la evacuarea a mii de locuitori, relatează AFP citând un anunţ al serviciilor de urgenţă, anunţă şi agerpres.

Furtuna, care a trecut prin sudul traiectoriei taifunului Mangkhut de luna trecută în urma căruia zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, a provocat inundaţii pe insula Luzon, cea mai populată din arhipelag.

Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Yutu a atins zona de uscat în regiunea Isabela marţi dimineaţa, în jurul orei locale 04:00, fiind însoţit de viteze ale vântului de 150 de kilometri pe oră şi rafale de până la 210 kilometri pe oră.

Serviciile de urgenţă sunt în curs de evaluare a pagubelor.

”Vedem crengi pe drumuri, însă inundaţiile sunt cele care distrug casele de aici”, a declarat pentru AFP Caroline Haga, purtător de cuvânt al Crucii Roşii, prezentă în provincia Nueva Vizcaya. “Oamenii au nevoie să fie salvaţi”, a adăugat ea.

Aproape zece mii de locuitori din zonele de joasă altitudine şi-au părăsit casele înainte de sosirea taifunului din cauza riscului mare de inundaţii.

Vântul a distrus case, a sfărâmat acoperişuri, a doborât stâlpi de electricitate şi a dezrădăcinat copaci.

Citeşte şi: Seism foarte puternic în Noua Zeelandă (VIDEO). Parlamentul şi-a suspendat activitatea

Responsabili din cadrul Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor au subliniat că Yutu a avut o intensitate mult mai mică în comparaţie cu Mangkhut, care a ucis peste o sută de persoane, majoritatea în urmau unei alunecări de teren în zona minieră Itogon.

Ploi torenţiale de intensitate moderată au fost prognozate pentru regiunile din nordul şi centrul insulei Luzon, în care s-ar putea produce inundaţii şi alunecări de teren, conform estimărilor formulate de specialiştii de la PAGASA. Potrivit prognozelor, valuri cu înălţimi de trei metri ar putea afecta coastele provinciilor Isabela, Cagayan, Aurora, Ilocos Sur, Ilocos Norte, La Union şi Pangasinan.

Pescarii şi alte persoane care deţin ambarcaţiuni de mici dimensiuni au fost sfătuiţi să nu iasă în larg în zonele vizate de avertizarea de vânt puternic. De asemenea, cursurile au fost suspendate în unităţile şcolare din mai multe provincii.

Citeşte şi: Cutremur puternic în centrul Greciei

Taifunul urmează să treacă prin regiunile Isabela, Nueva Vizcaya, Benguet şi La Union înainte de a părăsi Filipine în ziua de miercuri.

Aproape 30 de provincii din nordul statului Filipine au fost plasate sub cod roşu de furtună luni, cu o zi înainte de sosirea taifunului.

Echipele de intervenţie au fost plasate în stare de alertă, iar unităţi locale guvernamentale au fost direcţionate “pentru a lua măsuri pro-active în împiedicarea dezastrului”, potrivit Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Taifunul Yutu este al 18-lea ciclon tropical care afectează Filipine în 2018. Această ţară se confruntă anual, în medie, cu 20 de cicloane tropicale.

Tags: filipineinsula Luzonregiunea IsabelataifunYutu
Categorii: Știrile zilei