X

Taiwan. Constructorul hotelului prăbuşit la cutremur a fost arestat

Dezvoltatorul care a supervizat construcţia unei clădiri în Taiwan parţial prăbuşită într-un seism la începutul acestei luni a fost arestat pentru “neglijenţă ce a provocat moartea”, a anunţat justiţia, informează miercuri AFP, conform agerpres.

Etajele inferioare ale imobilului rezidenţial de 12 etaje Yun Tsui unde se aflau de asemenea un restaurant şi un hotel s-au prăbuşit pe 6 februarie în cutremurul de pământ de magnitudine 6,4 ce a zguduit oraşul turistic Hualien.

Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

Întreaga parte superioară rămâne acum înclinată periculos la 45 de grade.

În total, 17 persoane au murit în seism, dintre care 14 în clădirea Yun Tsui.

Dezvoltatorul clădirii, identificat ca Liu, a fost arestat marţi într-o anchetă pentru “neglijenţă ce a provocat moartea”. Alte trei persoane au fost interogate dar lăsate în libertate. Nicio inculpare nu a fost încă pronunţată.

Biroul procurorului din districtul Hualien a declarat că Liu a supravegheat, fără autorizaţiile necesare, construcţia clădirii, deşi ar fi trebuit să apeleze la o companie specializată.

“El a angajat lucrători şi el însuşi a supervizat lucrările, ceea ce a condus la o scădere substanţială a rezistenţei structurale şi capacităţii de rezistenţă seismică a clădirii”, a declarat într-un comunicat biroul procurorului.

“Aceasta a făcut ca ea să se prăbuşească imediat, la opt secunde după ce a început cutremurul”.

Citeşte şi: Închisoare pentru doi militanţi Greenpeace din Franţa

Celelalte trei persoane interogate sunt arhitectul clădirii şi proprietarii hotelului şi restaurantului.

Trei clădiri parţial distruse în oraşul Hualien au fost demolate din motive de siguranţă publică, inclusiv hotelul Marshal unde un angajat a fost ucis.

Cel mai grav cutremur ce a devastat Taiwanul a făcut 2.400 de morţi în septembrie 1999. De atunci, au fost impuse norme mai stricte în materie de construcţii în Taiwan, dar multe clădiri mai vechi rămân vulnerabile chiar la cutremure moderate.

Tags: cutremurhotelul MarshalHualientaiwanYun Tsui
Categorii: Știrile zilei