X

Taiwanul aprobă o lege pentru a combate influenţa Chinei în alegerile prezidenţiale

Parlamentul Taiwanului a adoptat marţi o lege ce urmăreşte să împiedice influenţa Chinei în alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 11 ianuarie în insulă, într-un context de tensiune crescută cu Beijingul, informează Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Partidul Democrat Progresist (PDP) de guvernământ şi-a folosit majoritatea în parlament pentru a aproba această măsură, care pedepseşte acceptarea de fonduri în scop politic de la “forţe inamice externe” cu până la cinci ani de închisoare şi amenzi de până la 10 milioane de dolari taiwanezi (335.000 USD, 298.000 de euro), potrivit ziarului Taiwan Times, citat de EFE.

Citește și : Ambasada SUA în Irak, atacată de manifestanţi

Vicepremierul taiwanez Chen Chi-mai a afirmat săptămâna trecută că legea este îndreptată împotriva tuturor acelor forţe care încearcă să destabilizeze insula, inclusiv China, despre care spune că “s-a infiltrat profund în societatea taiwaneză”.

Legislaţia face parte dintr-un efort de mai mulţi ani pentru a lupta împotriva a ceea ce mulţi din Taiwan văd ca eforturi ale Chinei de a influenţa politica şi procesul democratic prin finanţarea ilicită a unor politicieni şi mass-media şi prin alte metode ilegale.

La Beijing se consideră că această lege va deteriora şi mai mult relaţiile cu Taipeiul. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Stat pentru Afacerile Taiwanului, Zhu Fenglian, a declarat că legea este “rău intenţionată” şi că “merge împotriva tendinţei vremurilor, limitează schimburile dintre cele două părţi, creează ostilitate şi răneşte interesele taiwanezilor”.

În alegerile din ianuarie, actuala preşedintă, Tsai Ing-wen, candidat al PDP, îl va avea ca principal rival pe Han Kuo-yu, din partea Kuomintang (KMT), un partid care pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Beijingul în cadrul ”politicii unei singure Chine”.

Acest principiu, convenit în 1992, este respectat de KMT şi împiedică recunoaşterea Taiwanului ca stat independent, stipulând că există o singură ţară numită China – care acoperă atât insula, cât şi China continentală.

Citește și : Militanții islamiști au ucis 18 persoane într-un atac asupra unui sat din estul RD Congo

Taiwanul se consideră un teritoriu suveran, cu propriul său guvern şi sistem politic, sub numele de Republica China, de la sfârşitul războiului civil dintre naţionalişti şi comunişti în 1949, dar Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă să revină la ceea ce este numită ţară comună.

Tags: BeijingChen Chi-maiChinaPDPprezidenţialetaiwan
Categorii: Știrile zilei