Taiwanul avertizează asupra pericolului ‘autoritar’ reprezentat de China în Pacific

Publicat:

Ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, avertizează comunitatea internațională asupra tendințelor expansioniste ale Chinei în Pacific, după ce rapoartele au arătat crearea unor baze militare chineze pe statele insulare Kiribati și Insulele Solomon, informează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Joseph Wu a atras atenția statelor participante în cadrul unui forum destinat cooperării statelor din Pacific asupra pericolului „expansionismului autoritar” cultivat de statul chinez în acțiunile sale externe, după ce dovezile demonstrează prezența militară a Chineri în două state din regiune.


Citește și : VIDEO – Înainte de ziua sa de naştere, Putin face o escapadă în taiga, cu camerele de filmat după el

„Am văzut rapoarte conform cărora China este interesată de redeschiderea stațiilor de monitorizare în Kiribati și de construirea unei baze navale în Provincia Vestică a Insulelor Solomon”, a declarat ministrul de Externe de la Taipei.

„Din punctul de vedere al perspectivei pe termen lung, statele similare din punct de vedere ideologic și partenerii noștri ar trebui să își facă griji dacă Pacificul va rămâne liber și deschis, și dacă actorii cheie (din zonă, n.red.) vor respecta ordinea internațională bazată pe reguli”, a atenționat acesta, în cadrul aceluiași comunicat.

Insulele Solomon și Kiribani au decis să se alăture China luna trecută, renunțând la recunoașterea Taiwanului ca stat democratic autonom, pe care autoritățile de la Beijing nu îl recunosc ca stat de sine stătător și îl consideră propria provincie. Acest demers diplomatic al statelor insulare a scăzut numărul aliaților Taipeiului la doar patru state din regiune: Palau, Insulele Marshall, Tuvalu și Nauru.

Joseph Wu a solicitat statelor participante la forum, în speță Statelor Unite, să „respingă cu putere” demersurile Chinei de a diminua prezența statului Taiwan în Pacific. „Cu siguranță nu vreau să văd Pacificul transformat într-o altă Mare a Chineri de Sud și pe noi regretând că este prea târziu pentru a mai putea face ceva”, a apreciat ministrul de Externe de la Taipei.

Citește și : Uniunea Europeană se opune unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei

La forum a participat și adjunctul secretarului parlamentar al Statelor Unite pentru Australia, Noua Zeelandă și Insulele din Pacific, Sandra Oudkirk. Prezența oficialului este interpretată de analiști ca fiind efortul Washingtonului de a sprijini cauza Taiwanului.

Relațiile între Taipei și Beijing s-au deteriorat după alegerea Tsai Ing-wen în funcția de președinte al Taiwanului, despre care China consideră că dorește să declare independența statului insular, o limită de netrecut din punctul de vedere al conducerii de la Beijing.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind un teritoriu chinez autonom, cu toate că, de facto, autorităţile de la Taipei sunt complet independente de China. În urmă cu 70 de ani, liderul din acel moment al Partidului Comunist din China, Mao Zedong, a anunțat fondarea Republicii Populare Chineze, în urma victoriei în războiul civil împotriva forțelor Partidului Naționalist (Kuomintang). Forțele și oficialii Kuomintang s-au refugiat pe insula Taiwan, formând Republica China.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi vremea în Moldova va fi instabilă,...

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din...

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa Acuzată că a...

‘Ghost Ship of the Pacific’: Epava unei nave de război americane, găsită în stare ‘excepțională’

'Ghost Ship of the Pacific': Epava unei nave de război americane, găsită în stare 'excepțională' Epava unui distrugător al Marinei americane cunoscut drept „nava fantomă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.