X

Taiwanul cere Chinei să evite ‘să fie o sursă de conflict’

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a îndemnat China miercuri să evite “să fie o sursă de conflict”, în timp ce a promis că insula nici nu va acţiona în vederea escaladării tensiunilor cu vecinul ei situat de cealaltă parte a strâmtorii, dar nici nu va da înapoi în faţa presiunilor diplomatice, relatează dpa, potrivit agerpres.

Exprimându-se cu ocazia zilei naţionale a insulei, Tsai a declarat că Taiwanul s-a confruntat cu o dinamică modificată în regiunea Asia-Pacific şi că relaţiile sale cu China au devenit mai tensionate.

Vezi și: Explozie la o rafinărie din Bosnia! Opt oameni sunt internați în spital – VIDEO

“Fac apel la autorităţile de la Beijing, ca putere responsabilă majoră, să joace un rol pozitiv în regiune şi în lume în loc să fie o sursă de conflict”, a declarat Tsai. “În calitate de preşedinte, vreau să asigur pe toată lumea că nu vom acţiona niciodată pentru a escalada confruntarea şi nici nu vom ceda”, a adăugat ea.

Potrivit lui Tsai, ofensiva diplomatică unilaterală a Chinei şi coerciţia militară au afectat relaţiile reciproce, statu quo-ul de pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan.

“Cel mai bun mod de a apăra Taiwanul este de a-l face indispensabil şi de neînlocuit în lume”, a spus Tsai.

Citește și: Ivanka Trump, viitorul ambasador american la ONU?

Tsai a mai declarat că Taiwanul va continua să lucreze cu ţările care împărtăşesc valorile democratice, precum Statele Unite, Japonia şi Uniunea Europeană, şi a promis să facă Taiwanul mai puternic consolidând securitatea naţională a insulei, economia şi siguranţa socială.

Acesta a fost al treilea discurs rostit de Tsai cu ocazia zilei naţionale de la preluarea mandatului în mai 2016. 

Tags: BeijingChinataiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei