X

Taiwanul îi transmite primarului Kievului că ambele ţări se află ‘pe linia frontului rezistenţei la expansiunea autoritarismului’

Ministrul de externe din Taiwan i-a transmis vineri primarului capitalei ucrainene că democraţiile lor se află “pe linia frontului rezistenţei” împotriva unor vecini mari şi autoritari, anunţând o donaţie de 8 milioane de dolari către Kiev şi instituţiile medicale din Ucraina, informează Reuters, informează agerpres.  

Războiul din Ucraina este privit cu multă simpatie în Taiwan, unde mulţi văd paralele între invazia Rusiei şi presiunea militară din partea Chinei, care percepe insula guvernată democratic drept propriul său teritoriu.

Citește și : Olanda este ‘ferm hotărâtă’ să pună capăt importurilor de petrol și gaze din Rusia până la sfârșitul anului

Taiwanul a condamnat invazia rusă, s-a alăturat sancţiunilor occidentale şi a donat 20 de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, majoritatea adunaţi de la populaţie. China nu a condamnat Rusia şi a donat numai 15 milioane de yuan (2,3 milioane de dolari) în ajutor umanitar.

Discutând prin videoconferinţă cu primarul Kievului Vitali Kliciko, ministrul de externe Joseph Wu a declarat că Taiwanul şi Ucraina sunt amândouă democraţii “pe linia frontului de rezistenţă la expansiunea autoritarismului”, a spus şeful diplomaţiei taiwaneze, citat de minister.

“Guvernul şi poporul taiwanez se confruntă şi ele cu o mare ameninţare din partea regimului autoritar de dincolo de strâmtoarea Taiwan şi de aceea simţim actuala situaţie cu care se confruntă Ucraina la fel de dur ca şi cum ni s-ar întâmpla nouă”, a adăugat Wu, referindu-se la China.

Taiwanul nu a anunţat anterior discuţii între oficiali de la Taipei şi de la Kiev.

Joseph Wu a spus că Taiwanul va dona 3 milioane de dolari Kievului şi 5 milioane de dolari unui număr de şase instituţii medicale ucrainene.

Citește și : Spania şi-a redeschis sediul ambasadei din Kiev

El a postat pe Twitter o imagine în care poate fi văzut discutând cu Kliciko, un fost campion mondial la box, prin videoconferinţă, şi afirmând că “spiritul de luptă” al primarului este admirabil.

“Campionule, vom continua să fim alături de tine şi de poporul tău. Libertatea va învinge!”, a adăugat Wu.

Tags: ChinakievTaipeitaiwanucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina