X

Taiwanul îşi linişteşte sportivii în legătură cu referendumul de schimbare a numelui entităţii

Guvernul din Taiwan i-a asigurat pe sportivi în legătură cu dreptul lor de a concura la Jocurile Olimpice din 2020 la Tokyo, înaintea unui referendum de schimbare a numelui acestei entităţi, programat în acest weekend, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Sâmbătă, 19,8 milioane de alegători taiwanezi votează în 10 referendumuri, inclusiv dacă insula ar trebui să concureze sub numele de “Taiwan” în competiţiile sportive internaţionale, în loc de “Taipeiul Chinez” (“Chinese Taipei”, în engleză).

Citeşte şi: Incendiu puternic la un garaj de autobuze din Londra (FOTO/VIDEO)

Referendumurile sunt obligatorii din punct de vedere juridic în Taiwan.

“Vom respecta rezultatul referendumului”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Andrew Lee.

Sportivii sunt îngrijoraţi că statutul de membru al Taiwanului în Comitetul Olimpic Internaţional (COI) ar putea fi afectat dacă referendumul va reuşi. COI a avertizat că nu va recunoaşte o schimbare de nume.

Lee a declarat că ministerul său va colabora atât cu Ministerul Educaţiei, cât şi cu Comitetul Olimpic din Taipeiul Chinez (CTOC), care reprezintă Taiwanul în cadrul COI, pentru a asigura dreptul sportivilor taiwanezi de a participa.

Miercuri, mai mult de 50 de sportivi renumiţi au declarat într-o conferinţă de presă organizată de CTOC că sunt împotriva referendumului, cerând publicului să voteze ”Nu”.

Acordul de la Lausanne din 1981, convenit de Taiwan şi de COI, stipulează că Taiwanul poate concura sub numele de “Taipeiul Chinez”.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în copiii din faţa şcolii (VIDEO). Cel puţin cinci persoane au murit!

Referendumul a fost iniţiat de Chi Cheng, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1968 şi un activist pro-democraţie, şi are nevoie de minimum 4,95 milioane de voturi ”Da” pentru a trece, situaţie în care guvernul din Taiwan ar putea cere COI să oficializeze schimbarea.

China, care consideră democraţia autoguvernată ca făcând parte din teritoriul său, şi-a manifestat nemulţumirea cu o petiţie în iulie, cerând Comitetului Olimpic din Asia de Est să revoce dreptul Taiwanului de a găzdui primele Jocuri Olimpice de Tineret din Asia de Est în 2019.

Sâmbătă vor avea loc şi alte referendumuri împreună cu alegerile locale, în legătură cu căsătoria între persoane de acelaşi sex, politica energetică şi energia nucleară.

Tags: Andrew LeeChi ChengComitetul Olimpic din Taipeiul Chinez (CTOC)Comitetului Olimpic din Asia de EstJocurile olimpicereferendumTaipeiul Chineztaiwantokyo
Categorii: Știrile zilei