X

Taiwanul îşi suplimentează bugetul de apărare cu 7,5 miliarde de euro

Parlamentul taiwanez a aprobat marţi, în unanimitate, o suplimentare cu aproape 7,55 miliarde de euro a cheltuielilor vizând întărirea capacităţilor de apărare împotriva Chinei, considerată tot mai belicoasă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Guvernul a propus un buget special pe cinci ani de aproximativ 237,5 miliarde de dolari taiwanezi începând din 2022, în contextul în care avioane de luptă ale Chinei au încălcat în 2021 zona de apărare aeriană taiwaneză la niveluri fără precedent.

Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

Parlamentarii au aprobat în unanimitate bugetul propus, însă cu o uşoară reducere de 310 milioane de dolari taiwanezi.

Fondurile suplimentare se adaugă unui buget anual de apărare ajuns deja la un nivel record de 471,7 miliarde de dolari taiwanezi pentru 2022.

Potrivit guvernului, bugetul special este destinat achiziţiei de diverse rachete de precizie şi fabricării în serie de nave de război cu înalt randament ‘în cel mai scurt termen’, pentru consolidarea capacităţilor maritime şi aeriene ale insulei.

În opinia lui J. Michael Cole, analist politic şi militar la Taipei, bugetul special constituie ‘o dezvoltare încurajatoare şi necesară’.

El include un sistem de rachete antinavale de coastă, o rachetă de croazieră Wan Chien dezvoltată local, precum şi un sistem de drone de atac şi instalarea de sisteme de luptă pe navele pazei de coastă.

‘Acest demers va fi salutat şi de Statele Unite, care se plâng adesea că Taiwanul se concentrează prea mult pe marile platforme convenţionale în detrimentul unor capacităţi ”asimetrice” de mai mici dimensiuni, mai uşor de dispersat şi mai puţin costisitoare’, este de părere analistul citat.

El mai subliniază că multe armamente vor fi produse local, oferind astfel o livrare mai rapidă, un criteriu crucial pentru insulă, care trebuie ‘să se asigure că dispune de capacităţile necesare pentru a descuraja şi, la nevoie, a contracara un atac chinez acum, nu peste cinci sau zece ani’.

Taiwanul a înregistrat în 2021 incursiunile a 970 de avioane de luptă chineze în zona sa de apărare aeriană, potrivit unui bilanţ al AFP, mai mult decât dublu faţă de cele 380 din 2020.

O ştire a agenţiei dpa anunţă că serviciile de salvare taiwaneze sunt în căutarea pilotului unui avion de luptă F-16V dat dispărut marţi în vestul insulei.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

Centrul naţional de comandă a serviciilor de salvare a precizat că a primit informaţii de la localnici conform cărora un avion s-a prăbuşit în mare.

Potrivit Forţelor aeriene, avionul decolase la ora locală 02.55 (06.55) pentru un zbor de antrenament, de la baza Chiayi (sud), dispărând de pe radare după 28 de minute.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a ordonat autorităţilor să înceapă căutarea pilotului şi să deschidă o anchetă, a comunicat purtătorul său de cuvânt, Xavier Chang.

Tags: baza Chiayibuget de aparareChinaSUATaipeitaiwanTsai Ing-wenWan ChienXavier Chang
Categorii: Știrile zilei