Taiwanul se teme că Beijinul i-ar putea bloca legăturile aeriene şi maritime

Publicat:

China este capabilă să blocheze principalele porturi şi aeroporturi din Taiwan pentru a decupla insula de legăturile sale cu exteriorul, a alertat marţi Ministerul Apărării din acest teritoriu, într-un moment în care tensiunile între Beijing şi Taipei sunt la cel ridicat nivel din ultimii ani, potrivit AFP şi agerpres.

Beijingul îşi întăreşte capacităţile de atac aerian, maritim şi terestru asupra insulei, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un raport bianual.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare – Black News

Acest lucru cuprinde în special posibilitatea “de a ne bloca porturile, aeroporturile, legăturile aeriene care pleacă (de pe insulă) şi de a ne tăia căile de comunicare aeriană şi maritimă”, se arată în document.

Raportul atrage atenţia de asemenea supra capacităţii Chinei de a ataca insula cu arsenalul său de rachete, în special balistice şi de croazieră, şi susţine că Beijingul îşi întăreşte capacitatea de a lansa atacuri amfibii asupra Taiwanului.

Taiwanul şi cele 23 de milioane de locuitori ai săi trăiesc sub ameninţarea unei invazii din partea Chinei, care consideră insula ca fiind teritoriul său şi promite că o va ocupa într-o zi, chiar prin forţă dacă va fi nevoie, scrie AFP.

Beijingul şi-a sporit presiunea asupra acestei insule democratice de la venirea la putere în 2016 în Taiwan a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră că teritoriul pe care îl conduce este suveran şi nu face parte din China, adaugă sursa citată.

“Manevrele frecvente din ‘zona gri'” – un termen folosit de analiştii militari pentru a descrie acţiunile agresive susţinute de un stat, care nu ajung totuşi la un război deschis şi care cuprind în special o intensificare a atacurilor cibernetice şi a campaniilor de dezinformare – urmăresc “controlarea Taiwanului fără luptă”, conform acestui raport al Ministerului Apărării.

Citeşte şi: Persoanele în vârstă, vulnerabile şi dublu-vaccinate au început să moară de Covid din cauza scăderii imunității – Black News

În octombrie, Ministerul Apărării din Taiwan a transmis că tensiunile militare cu China sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, după un număr record de incursiuni aeriene în Zona de identificare a apărării aeriene a insulei (ADIZ).

O astfel de zonă este un spaţiu aerian în care un stat vrea să identifice şi să localizeze aeronave din motive de securitate naţională.

Astfel de incursiuni ale aviaţiei chineze în această zonă s-au înmulţit în ultimii doi ani, Beijingul dorind să facă demonstraţii de forţă în momente importante, notează sursa citată. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie Șefa statului s-a întâlnit, aseară cu moldovenii din Marea Britanie. Citește și: Jurnalista Natalia Morari râvnește...

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii Trei copii şi un adolescent se numără printre victimele unui incendiu devastator, care s-a produs...

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu vicepremierul, ministrul...

Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Va candida la prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Va candida la prezidențiale Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Ea a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă că va...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.