X

Taiwanul şi Statele Unite îşi consolidează cooperarea militară

Taiwanul şi Statele Unite au semnat primul lor acord sub administraţia Biden pentru a înfiinţa un Grup de Lucru pentru Garda de Coastă de coordonare politică, în momentul în care acţiunile maritime ale Chinei provoacă îngrijorare regională tot mai mare, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Noul guvern al preşedintelui american Joe Biden a acţionat pentru a linişti Taiwanul revendicat de China că angajamentul său faţă de insulă este solid, exprimându-şi în mod repetat preocuparea faţă de eforturile Beijingului de a face presiuni asupra Taipeiului.

Citeşte şi: Turcia lui Erdogan CRITICĂ condiţiile UE, dar promite o atitudine cooperantă – Black News

Ambasadoarea de facto taiwaneză în Statele Unite, Hsiao Bi-khim, a semnat acordul joi la Washington, a declarat biroul său într-un comunicat.

Hsiao “a subliniat că în calitate de parte responsabilă în regiunea Indo-Pacific, Taiwanul este pregătit şi dispus să facă mai mult în domeniul maritim”, adaugă comunicatul.

“Sperăm că odată cu noul Grup de Lucru pentru Garda de Coastă, ambele părţi vor crea un parteneriat mai puternic şi vor contribui în comun şi mai mult la o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă”, a mai spus Hsiao.

Secretarul de stat adjunct în exerciţiu pentru Asia de Est şi Pacific al SUA Sung Kim a fost prezent la ceremonia de semnare, se arată în comunicat.

În timp ce Statele Unite, la fel ca majoritatea ţărilor, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, ele sunt cel mai important susţinător internaţional al insulei şi furnizor de arme.

China a adoptat în ianuarie o lege ce permite pentru prima dată în mod explicit gărzii sale de coastă să tragă asupra navelor străine, ceea ce a provocat îngrijorare la nivel regional şi la Washington.

Citeşte şi: Joe Biden a apreciat valorile europene la reuniunea Consiliului European – Black News

China a apărat legea ca fiind în conformitate cu practicile internaţionale şi că este necesară pentru a proteja suveranitatea ţării, securitatea şi drepturile maritime.

Beijingul are de asemenea dispute cu Japonia asupra suveranităţii maritime în Marea Chinei de Est şi cu mai multe ţări din sud-estul Asiei în Marea Chinei de Sud.

Tags: BeijingChinaGrup de Lucru pentru Garda de CoastăHsiao Bi-khimJoe BidenSUAtaiwanwashington
Categorii: Știrile zilei