X

Taiwanul vrea să cumpere şi mai multe arme americane

Taiwanul intenţionează să cumpere rachete anti-navă Harpoon produse de americanii de la Boeing, în cadrul eforturilor de modernizare a forţelor sale militare, a anunţat joi Ministerul Apărării din insulă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul adjunct al apărării, Chang Che-ping, a confirmat ca răspuns la întrebările legislatorilor că Taiwanul intenţionează să achiziţioneze din SUA rachete Harpoon cu lansare de la sol pentru a-şi întări apărarea de coastă.

Citeşte şi: Majoritatea eurodeputaţilor salută propunerile Comisiei Europene pentru redresarea economică

Dacă Statele Unite acceptă să vândă acest sistem Taiwanului, insula ar urma să primească rachetele în 2023, a menţionat Chang.

Taiwanul urmăreşte să-şi întărească apărarea în faţa a ceea ce consideră a fi ameninţarea crescândă din partea Beijingului, concretizată prin exerciţiile forţelor aeriene şi navale chineze care se desfăşoară cu regularitate în preajma insulei.

Deşi armata taiwaneză este bine instruită şi este dotată în cea mai mare parte cu echipamente americane, China beneficiază de o vastă superioritate numerică şi de propriile echipamente avansate, inclusiv avioane de luptă nedetectabile de radar.

Săptămâna trecută, guvernul SUA a notificat Congresul cu privire la vânzarea de torpile către Taiwan în valoare de circa 180 de milioane de dolari, alimentând tensiunile dintre Washington şi Beijing.

Citeşte şi: Peste 100.000 de americani au fost răpuşi de coronavirus

Beijingul a denunţat sprijinul oferit Taiwanului de administraţia preşedintelui american Donald Trump şi consideră că preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a înscris pe un curs separatist, vizând declararea independenţei.

Insula cu 23 de milioane de locuitori este independentă de facto din 1949, însă China o consideră o provincie rebelă, iar numărul mic de state care recunosc independenţa Taiwanului a scăzut în ultima vreme.

Tags: armeBeijingChang Che-pingChinaDonald TrumpHarpoonrachete HarpoonSUAtaiwantorpileTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei