X

Taiwanul vrea să-şi consolideze cooperarea cu UE

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că ţara sa vrea să-şi consolideze cooperarea cu Uniunea Europeană (UE), într-o eră a autoritarismului în ascensiune pe plan mondial, informează dpa, potrivit agerpres.

În cadrul unei întrevederi cu vicepreşedinta Parlamentului European Nicola Beer, aflată în vizită oficială la Taipei, Tsai Ing-wen a dat asigurări că Taiwanul se află în linia întâi pentru apărarea democraţiei.

Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

“Dorim şi suntem capabili să împărtăşim experienţele noastre cu lumea”, i-a spus Tsai lui Beer, adăugând că Taiwanul caută să consolideze cooperarea pentru “a crea împreună o alianţă democratică rezistentă”.

Tsai Ing-wen a subliniat că Taiwanul este dornic să semneze un acord bilateral de investiţii cu UE, care să “genereze şi mai multă bunăstare pentru popor”.

Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori şi un guvern independent din 1949, este considerat de China o provincie rebelă menită să revină într-o zi sub controlul său.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a stârnit profunde îngrijorări în Taiwan, amplificând temerile că Beijingul s-ar putea inspira din acţiunile Moscovei şi ar anexa Taiwanul cu forţa.

În timpul întrevederii, Nicola Beer a declarat că “doar poporul taiwanez poate decide asupra viitorului Taiwanului” şi a îndemnat Beijingul să se abţină de la gesturi de ameninţare.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

De asemenea, Beer i-a recomandat Chinei “să participe activ şi constructiv la menţinerea şi securizarea actualului statu quo, bazat pe un dialog respectuos”.

Este de aşteptat ca Nicola Beer să-şi încheie vizita joi, după un schimb de opinii în cadrul unor think-tank-uri şi organizaţii nonguvernamentale, abordând probleme precum apărarea naţională, democraţia şi drepturile omului.

Tags: Nicola BeerTaipeitaiwanTsai Ing-wenUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei