Talibanii acuză Washingtonul de încălcarea acordului de la Doha

Publicat:

Talibanii au acuzat vineri SUA de încălcarea acordului semnat în februarie 2020 la Doha prin “bombardarea de civili”, la puţin timp după ce Washingtonul le-a reproşat că nu-şi respectă angajamentele prevăzute în cadrul acestui acord, potrivit AFP şi agerpres.

Talibanii sunt hotărâţi să respecte acordul de la Doha, care prevede retragerea totală a trupelor americane din Afganistan până în luna mai şi “nu l-au încălcat deloc”, a declarat Mohammad Naeem, un purtător de cuvânt al insurgenţilor.


Citeşte şi: Noua administraţie americană adoptă politica lui Obama în faţa Cubei

Dimpotrivă, americanii “îl încalcă aproape în fiecare zi, bombardând civili, case şi sate”, a afirmat el, spunând că aceasta nu este doar o “încălcare a unui acord, ci o încălcare a drepturilor omului”.

Armata americană a efectuat în ultimele luni mai multe raiduri aeriene împotriva talibanilor, în sprijinul forţelor guvernamentale afgane.

Această reacţie survine după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a reproşat joi insurgenţilor că încalcă termenii acestui acord.

“Atât timp cât ei nu-şi respectă angajamentul de a renunţa la terorism şi de a pune capăt atacurilor violente împotriva armatei afgane, este foarte dificil de văzut cum se poate ajunge la o reglementare negociată”, a declarat el.

Este pentru prima oară când administraţia noului preşedinte Joe Biden, care anunţase deja că vrea să “evalueze” respectarea de către talibani a angajamentelor lor, face o declaraţie atât de tranşantă asupra atitudinii acestora.

Acordul, încheiat de administraţia lui Donald Trump, prevede retragerea totală a forţelor americane până în luna mai în contrapartidă cu angajamentul insurgenţilor de a nu lăsa grupuri teroriste să acţioneze din zonele pe care ei le controlează şi de a nu mai ataca trupele americane.

Citeşte şi: Vaccinul Novavax are o eficacitate de 89,3%

Documentul a permis deschiderea primelor negocieri de pace directe între talibani şi autorităţile de la Kabul, care au început în septembrie la Doha, dar nu au ajuns încă la rezultate concrete.

Aceste convorbiri de pace nu au împiedicat o recrudescenţă a violenţelor de câteva luni la Kabul şi în mai multe provincii afgane, unde asasinatele care vizează jurnalişti, politicieni şi apărători ai drepturilor omului sunt din ce în ce mai frecvente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Banca Mondială va oferi R.Moldova un nou împrumut de 37,3 milioane de euro

Banca Mondială va oferi R.Moldova un nou împrumut de 37,3 milioane de euro Banca Mondială va oferi Moldovei un împrumut de 37,3 milioane de euro...

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii

Liderul unei grupări extremiste, care plănuia să ucidă copii evrei în New York, arestat la Chișinău la începutul lunii Michail Chkhikvishvili, liderul unei grupări extremiste,...

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod...

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.