X

Talibanii afgani dau publicității fotografii cu ascunzătoarea mollahului Mohammad Omar

Talibanii au publicat luni noapte două fotografii cu o ascunzătoare din Afganistan unde liderul suprem şi fondator al grupului, mollahul Mohammad Omar, ar fi petrecut ultimii ani ai vieţii sale, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.

Mollahul Mohammad Omar a trăit în ascunzătoare până la moartea sa în 2013 şi i-a condus pe militanţii islamişti afgani din această “cameră mică”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

Citește și: Washingtonul își retrage TOT personalul diplomatic rămas în Venezuela

Mollahul Omar apare într-o singură imagine stând la soare într-o mică grădină de trandafiri.

Duminică, Zomia Center, un think-tank cu sediul în Statele Unite, a publicat dezvăluiri ale jurnalistei olandeze Bette Dam, care arată că mollahul Omar a trăit în apropierea bazelor americane din provincia Zabul, în sudul Afganistanului, după ce talibanii au fost izgoniţi de la putere.

Concluziile lui Dam sunt contrare opiniei Washingtonului că liderul taliban a fugit şi a murit în Pakistan după căderea regimului taliban şi intervenţia condusă de americani în Afganistan în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Talibanii au fost la putere în Afganistan între 1996 şi 2001.

Citește și: Abdelaziz Bouteflika renunță să mai candideze pentru un nou mandat de președinte și amână alegerile din Algeria

La Kabul, aceste descoperiri i-au înfuriat pe oficialii guvernamentali.

Un purtător de cuvânt al palatului prezidenţial, Haroon Chakhansuri, a pus sub semnul întrebării rezultatul cercetării, calificându-l ca “delirant” şi adăugând că există “suficiente dovezi” că mollahul Omar a trăit şi murit în Pakistan.

La rândul său, contracandidatul preşedintelui Ashraf Ghani la apropiatele alegeri prezidenţiale, Amrullah Saleh, a spus despre aceste descoperiri că sunt un “exemplu manipulator de propagandă”.

Tags: AfganistanBette DamHaroon Chakhansurimollahul Mohammad Omarpakistanprovincia ZabultalibaniZabiullah MujahidZomia Center
Categorii: Știrile zilei