X

Talibanii afgani şi SUA anunţă o pauză de două zile de la negocieri pentru ”consultări şi pregătiri” în detaliu

Reprezentanţii talibanilor şi ai Statelor Unite au convenit asupra unei pauze de două zile pentru “consultări şi pregătiri” în detaliu după o reuniune în Qatar pentru a discuta despre o posibilă soluţie politică pentru a pune capăt conflictului afgan, a anunţat gruparea militantă joi într-un comunicat, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Comunicatul publicat de purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid precizează că discuţiile vor fi reluate sâmbătă.

Citește și : Răspunsul Israelului la manifestaţiile din Gaza „ar putea constitui crime împotriva umanităţii” (ONU)

Cea de-a şasea rundă de discuţii a fost condusă de reprezentantul special american Zalmay Khalilzad şi Sher Mohammad Abbas Stanekzai, şef adjunct al biroului politic al grupării militante în capitala Qatarului, Doha.

Discuţiile de până acum s-au referit la “metoda de retragere a trupelor străine” şi “prevenirea utilizării Afganistanului împotriva altora”, potrivit unui comunicat anterior al lui Mujahid.

Discuţiile au început în timp ce mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul adjunct al mişcării talibanilor şi cofondator, în prezent şef al biroului politic al militanţilor în Qatar, a sosit în ţară.

Potrivit lui Mujahid, Baradar nu participă la această rundă de discuţii, dar s-a întâlnit atât cu Khalilzad, cât şi cu Scott Miller, comandantul american şi al NATO în Afganistan, precum şi cu oficiali qatarioţi.

Citește și : Premieră la summitul Trump-Kim: Liderul nord-coreean a vorbit cu reporterii străini

Până în prezent nu a existat nicio menţiune privind discuţii directe între gruparea militantă şi guvernul afgan, pe care talibanii îl consideră un “regim marionetă”.

Statele Unite au negociat cu talibanii începând din iulie anul trecut în speranţa găsirii unei soluţii paşnice la conflictul afgan, care durează de 17 ani, cel mai lung război din istoria Statelor Unite.

Tags: AfganistanconsultăriNATOqatarScott MillertalibaniZabihullah Mujahid
Categorii: Știrile zilei