Talibanii amenință că vor ataca instituțiile media din Afganistan

Publicat:

Talibanii au ameninţat luni că vor ataca mediile de comunicare afgane dacă acestea nu vor înceta să transmită anunţuri contra grupării insurgente, care în multe cazuri sunt finanţate de guvern sau de forţele de securitate, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Presa difuzează materiale în care talibanii sunt “insultaţi şi denigraţi” sub forma unor “anunţuri comerciale”, a afirmat un purtător de cuvânt al talibanilor.


Citeşte şi: Presa germană anunţă începutul sfârşitului lui Ergdogan

“Dacă reţelele de radio, televiziune şi restul mass-media nu pun capăt, în termen de o săptămână, acţiunilor lor diabolice, talibanii nu vor mai identifica aceste organizaţii ca fiind medii de comunicare”, a adăugat acesta.

Potrivit purtătorului de cuvânt, dacă instituţiile de presă nu vor îndeplini respectiva cerinţă, vor fi considerate “centre de informaţii ale inamicului şi vor fi atacate ca ţinte militare” în toată ţara.

“Niciunul din birourile mediilor de comunicare ori jurnalişti sau alţi angajaţi nu vor fi în siguranţă”, a mai arătat sursa citată.

Atât mediile de comunicare private, cât şi cele de stat difuzează de mai mulţi ani anunţuri plătite de guvern sau de forţele de securitate în care invită cetăţenii să colaboreze cu autorităţile şi subliniază violenţa declanşată de talibani.

Unul dintre aceste anunţuri difuzate pe TV arată un grup de insurgenţi care intenţionau să plaseze o bombă în apropierea unei şcoli. O femeie însoţită de cei doi fii ai săi alertează imediat forţele de securitate, care îi arestează pe talibani. Anunţul se încheie cu mama zâmbitoare după ce a evitat atentatul.

Talibanii au atras atenţia mediilor de comunicare în trecut, iar în ultimii 18 ani de conflict au întreprins numeroase atacuri, unul din cele mai grave având loc în ianuarie 2016 contra reţelei de televiziune Tolo, atunci când şi-au pierdut viaţa şapte lucrători.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Unda seismică s-a resimţit la Roma! 

Afganistanul este considerat unul din statele cele mai periculoase din lume pentru jurnalişti.

În 2018, au murit 20 de ziarişti şi lucrători din mediile de comunicare şi alţi 20 au fost răniţi în incidente legate de exercitarea profesiei. Anul trecut a fost cel mai sângeros pentru profesioniştii din comunicare, potrivit datelor organizaţiei de susţinere a libertăţii presei din Afganistan, NAI.

Zece jurnalişti au fost asasinaţi într-o singură zi, pe 30 aprilie, nouă dintre ei într-un atac sinucigaş la Kabul, în timp ce un al zecelea ziarist a fost ucis de persoane necunoscute în provincia Khost (sud-est). 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.