Talibanii îi asigură pe afgani că vor avea un viitor luminos după alungarea ‘invadatorilor americani’

Publicat:

Talibanii le-au cerut “invadatorilor americani” să plece din Afganistan, într-un comunicat difuzat la sfârşitul lunii de post Ramadan. Talibanii îi asigură pe afgani că îi aşteaptă un viitor luminos sub legea islamică şi afirmă că au fost deja eliberate “teritorii vaste” din ţară, relatează miercuri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Comunicatul talibanilor denunţă totodată mutarea ambasadei SUA din Israel din Tel Aviv la Ierusalim, gest care “a arătat încă o dată ura absolută a oficialilor americani faţă de islam”.


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Liderul taliban Sheikh Haibatullah Akhunzada subliniază în document că salvarea afganilor constă în plecarea “americanilor şi a celorlalte forţe de ocupaţie”, reiterând apelul la negocieri cu Statele Unite.

“Dacă oficialii americani cred realmente în reglementarea paşnică a impasului afgan, trebuie să se prezinte direct la masa negocierilor”, afirmă Akhunzada.

“Asigurăm de asemenea poporul nostru de viitorul strălucit al ţării noastre, însoţit de pace şi prosperitate, cu voia lui Allah”, adaugă liderul taliban.

Acesta îi mai acuză pe “invadatorii americani” că “nu s-au abţinut de la nicio brutalitate în încercarea lor de a supune poporul afgan. Ne bombardează satele, oraşele, moscheile şi alte locuri, omoară civili nevinovaţi, îi mută cu forţa şi supun mii de afgani la torturi inimaginabile în închisori”, a scris Akhunzada.

Talibanii luptă în Afganistan împotriva forţelor NATO conduse de SUA în misiunea Resolute Support şi a guvernului afgan susţinut de Statele Unite, încercând să restaureze sharia, legea islamică, după îndepărtarea lor de la putere, în urma intervenţiei din 2001. În cei cinci ani când s-au aflat la putere, au interzis cinematografele, televiziunea şi muzica, declarându-le neislamice, şi au impus femeilor să poarte vălul integral, instituind pedepse aspre pentru cei care nu aderau la interpretarea lor a shariei.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

În schimb, conform unor observatori, în prezent traiul în zonele controlate de talibani este mult mai relaxat, sunt permise muzica şi televizoarele, fetele au voie să meargă la şcoală până la 11 ani, iar femeile pot purta haine mai puţin restrictive.

Akhunzada a insistat în comunicat că talibanii au instalat o “pace exemplară” în zonele pe care le controlează.

Un raport al agenţiei SIGAR a Congresului SUA a indicat recent că guvernul afgan controlează zone unde trăieşte circa 65% din populaţie şi controlează sau are influenţă în 56,3% din districtele afgane, al doilea cel mai scăzut nivel din 2015, primul an după plecarea celei mai mari părţi a forţelor internaţionale din Afganistan.

În replică la comunicatul talibanilor, misiunea Resolute Support şi-a exprimat speranţa ca aceştia să respecte armistiţiul anunţat la sfârşitul săptămânii trecute – care nu priveşte însă “forţele de ocupaţie” – şi ca “această pauză să ducă la dialog şi la progrese în direcţia reconcilierii”.

“Având în vedere că peste 90% din victimele principalelor atacuri ale talibanilor de la Kabul din acest an au fost civili, adică mai mult faţă de procentele de 80% din 2017 şi 60% din 2016, a venit de mult timpul ca în Afganistan să se instaleze pacea”, a comentat purtătorul de cuvânt al misiunii, Martin O’Donnell, citat de Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin și doctrina sa nucleară: ce se află în spatele reajustării Rusiei

Putin și doctrina sa nucleară: ce se află în spatele reajustării Rusiei Președintele rus a extins circumstanțele pentru utilizarea armelor nucleare, în timp ce Occidentul este...

Putin l-a promovat pe Aleksei Diumin, fostul său bodyguard, în Consiliul de Securitate al ţării, sporind speculaţiile că acesta ar putea fi succesorul său

Putin l-a promovat pe Aleksei Diumin, fostul său bodyguard, în Consiliul de Securitate al ţării, sporind speculaţiile că acesta ar putea fi succesorul său Liderul...

Se schimbă conducerea NATO. Care va fi viitorul alianței nord-atlantice

Se schimbă conducerea NATO. Care va fi viitorul alianței nord-atlantice Începând de marți, Mark Rutte, fostul prim-ministru al Olandei, devine noul secretar general al NATO,...

Ana Revenco: Federația Rusă încearcă să submineze referendumul din R. Moldova prin manipulare informațională

Ana Revenco: Federația Rusă încearcă să submineze referendumul din R. Moldova prin manipulare informațională Federația Rusă utilizează dezinformarea și alte forme de manipulare informațională pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.