Talibanii au redeschis Muzeul Naţional al Afganistanului pe care l-au jefuit anterior

Publicat:

Vizitatorii au revenit la Muzeul Naţional al Afganistanului pentru a admira miile de exponate, majoritatea datând din perioada preislamică. Un contrast izbitor cu perioada din timpul primei domnii a talibanilor, în care aceştia au răvăşit şi jefuit muzeul, relatează AFP miercuri, potrivit agerpres.  

Pe vastele culoare ale acestui loc istoric, considerat mult timp unul dintre cele mai importante situri culturale din Asia, grupuri mici se minunează în faţa comorilor – ceramică pictată din epoca de piatră, piese antice, chiar şi obiecte religioase.


Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

”Este în firea oamenilor să-şi preţuiască istoria”, a declarat Ramatullah, în vârstă de 65 de ani, după ce a petrecut multe minute în faţa unei colecţii de săbii cu o vechime de 2.000 de ani. ”Am vrut să aflu mai multe despre istoria ţării mele”, a precizat bărbatul. ”Ea ocupă un loc special în inima mea”, a precizat el.

Situat la sud de Kabul, muzeul a fost redeschis la începutul lunii decembrie cu permisiunea ministerului taliban al Informaţiei şi Culturii, la trei luni după revenirea la putere a luptătorilor islamişti.

Multe dintre exponate, însă, contravin ideologiei talibanilor. În timpul primei lor guvernări (1996-2001), ei au distrus mai multe statui din muzeu, în linie cu distrugerea explozivă a statuilor uriaşe ale lui Buddha de la Bamiyan, eveniment ce a şocat planeta. În plus, mii de piese au fost furate şi nu au mai fost găsite.

În prezent, talibanii protejează intrarea în muzeu de un posibil atac al grupării ISIS-Khorasan sau Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K).

Doar ”cincisprezece până la douăzeci de procente din exponate sunt din epoca islamică”, a declarat Ainuddin Sadaqat, care deţine funcţia de curator al muzeului, adăugând că se lucrează ”normal, ca şi în timpul guvernului precedent”. Talibanii ”nu au emis noi directive pentru noi” şi vizitează la rândul lor expoziţia, a asigurat Sadaqat, în vârstă de 35 de ani.

”Plin de speranţă”

Zohal, în vârstă de 24 de ani, a venit să descopere colecţia de bijuterii din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, pentru a vedea ”cum arătau în trecut”. ”Am vrut să văd diferenţa dintre bijuteriile din trecut şi cele pe care le avem acum”, a adăugat tânăra însoţită de verii, fraţii şi surorile ei mai mici.

Numărul vizitatorilor este, desigur, mult mai mic comparativ cu sutele de persoane care treceau pragul muzeului sub regimul anterior.

Însă, ”deocamdată, politica culturală a talibanilor cu privire la obiectele de artă pare foarte pozitivă şi realistă”, vrea să creadă Philippe Marquis, directorul Delegaţiei arheologice franceze în Afganistan (Dafa), în prezent în Franţa.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Continuitatea acestei politici, a subliniat Marquis, ”va depinde probabil de reacţia comunităţii internaţionale” la cererile talibanilor de restabilire a ajutorului suspendat. Un refuz, se teme el, ar putea conduce la un regres, atât în domeniul cultural, cât şi în altele.

O altă instituţie importantă, Institutul Naţional de Muzică din Afganistan, este încă închisă. Directorul său a fugit din ţară împreună cu sute de angajaţi, studenţi şi familiile lor.

Pe culoarele muzeului, Khudaidad Sarwari, în vârstă de 28 de ani, din sud-vestul provinciei Helmand, ”s-a simţit plin de speranţă” după ce a aflat de la televizor despre redeschiderea instituţiei. ”Am simţit că avem pace la un moment dat”, a declarat zâmbind tânărul însoţi de câţiva prieteni. ”Am ajuns să înţeleg că nu suntem mereu în război”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în...

Cuplu găsit mort după ce a încercat să traverseze cu un iaht Atlanticul

Cuplu găsit mort după ce a încercat să traverseze cu un iaht Atlanticul Cadavrele unui cuplu care a pornit într-o călătorie cu iahtul peste Oceanul...

Sake sustenabil: Un producător din Tokyo foloseşte muzică şi metode moderne pentru a contracara impactul climatic

Sake sustenabil: Un producător din Tokyo foloseşte muzică şi metode moderne pentru a contracara impactul climatic Sunetele blânde produse de un flaut reverberează în spaţiul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.