X

Talibanii au ucis şapte militari din nordul Afganistanului

Un atac al talibanilor asupra unei baze militare din nordul Afganistanului s-a soldat marţi cu şapte morţi, iar trei soldaţi au fost răniţi, a anunţat ministerul apărării de la Kabul, potrivit agerpres.

Conform unui comunicat preluat de AFP, “teroriştii” au atacat un obiectiv utilizat atât de armată, cât şi de serviciile de informaţii afgane, în districtul Dawlat Abad din provincia Balkh, în apropierea frontierei cu Uzbekistanul.

Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

O sursă oficială locală, citată de Reuters, anunţase un bilanţ de 15 morţi din rândul forţelor de securitate. Un purtător de cuvânt al talibanilor a susţinut că au fost ucişi 20 de militari, alţi şase au fost răniţi, patru au fost luaţi prizonieri, iar baza a fost ocupată. AFP menţionează că ambele părţi în conflict exagerează în general pierderile inamicului şi le minimalizează pe cele proprii.

Atacul de marţi a avut loc la doar o zi după ce talibanii au revendicat uciderea unui militar din forţele speciale americane, în provincia Kunduz.

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

În trecut, intensitatea luptelor din Afganistan scădea în timpul iernii, când talibanii se întorceau în satele lor, iar atacurile erau îngreunate de frig şi zăpadă. În ultimii ani, însă, nu mai există diferenţe de la un anotimp la altul. Potrivit unor oficiali din serviciile germane de informaţii din Balkh, în ianuarie anul acesta au avut loc multe atacuri ale talibanilor în nordul Afganistanului – un număr printre cele mai ridicate de până acum. “Este vorba de circa douăzeci de incidente de securitate zilnic, în medie”, pe întreg teritoriul acoperit de comandamentul de nord al NATO din Afganistan, a arătat o sursă a AFP. “Dacă nu are loc o evoluţie strategică, va fi o iarnă ‘fierbinte’ “, a apreciat oficialul respectiv. “Au loc lupte grele tot anul, ceea ce înseamnă că talibanii au reuşit să se extindă în anumite zone din afara teritoriilor lor tradiţionale”, a adăugat el.

Tags: Afganistanatackabulprovincia Kunduztalibani
Categorii: Știrile zilei