X

Talibanii condiționează negocierile cu autoritățile de la Kabul

Talibanii nu vor lua parte la negocieri interafgane până când în jur de 5.000 dintre membrii lor luaţi prizonieri nu vor fi eliberaţi, a declarat luni un purtător de cuvânt, semnalând un posibil obstacol major în calea încetării războiului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit acordului semnat sâmbătă de SUA şi de reprezentanţii talibanilor, cele două părţi se angajează să acţioneze pentru punerea în libertate a prizonierilor de luptă şi politici, ca măsură de construire a încrederii.

Citeşte şi: Luare de OSTATICI într-un mall din Filipine! Cel puţin un om a fost rănit

Acordul cere ca până la 5.000 de prizonieri talibani încarceraţi să fie eliberaţi în schimbul a până la 1.000 de forţe guvernamentale afgane capturate.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani, care nu a fost implicat în negocierile dintre americani şi talibani, a respins deja această solicitare.

Într-o declaraţie pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a afirmat luni că aceştia sunt ‘pe deplin pregătiţi pentru negocieri interafgane’, dar aşteaptă ‘eliberarea celor 5.000 de prizonieri’.

‘Dacă 5.000 de prizonieri dintre ai noştri – 100 sau 200 în minus sau în plus, nu contează – nu sunt eliberaţi, nu vor exista discuţii interafgane’, a declarat el.

SUA au declarat că speră că în zilele următoare vor putea începe negocieri pentru un acord politic permanent şi o încetare a focului, dar diplomaţi şi analişti occidentali avertizează asupra unor provocări importante.

Duminică, Ghani a afirmat că preşedintele american Donald Trump nu a cerut eliberarea prizonierilor şi că problema acestora ar trebui discutată în cadrul unui acord de pace cuprinzător.

Potrivit lui Zabihullah, majoritatea prizonierilor de pe lista de 5.000 au fost capturaţi de forţele americane şi se află în închisori ale guvernului afgan.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că acordul de reducere a violenţelor timp de şapte zile, care a precedat ceremonia de la Doha, s-a încheiat în mod oficial.

Citeşte şi: Coronavirusul A AJUNS în Indonezia! Familia unui înalt oficial a fost infectată!

‘Întrucât primim informaţii că oamenii se bucură de reducerea violenţelor, nu vrem să le stricăm fericirea, dar asta nu înseamnă că nu ne vom relua activităţile militare la nivelul la care au fost înainte. Se poate întâmpla oricând, peste o oră, în această seară, mâine sau peste încă o zi’, a afirmat el.

Acordul semnat sâmbătă prevede că SUA se angajează să-şi reducă numărul efectivelor din Afganistan de la 13.000 la 8.600 în termen de 135 de zile de la semnare, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmând să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului.

Tags: AfganistanAshraf GhanidohaDonald TrumpkabulnegocieriqatarSUAtalibaniZabihullah Mujahid
Categorii: Știrile zilei