Talibanii consideră noile sancţiuni americane un ‘obstacol’ în relaţiile dintre cele două părţi

Publicat:

Noile restricţii impuse de Statele Unite cu privire la acordarea de vize talibanilor reprezintă un “obstacol” în relaţiile dintre cele două părţi, a reacţionat miercuri guvernul afgan, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat marţi într-un comunicat “restricţii privind acordarea vizelor (…) pentru actuali şi foşti membri ai talibanilor şi alte persoane considerate responsabile sau complice la represiunea împotriva femeilor şi fetelor în Afganistan”, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Zilei Internaţionale a Fetei.


Citește și : Britanic suspectat că a ajutat un oligarh să ‘fenteze’ sancţiunile

Această decizie este “un obstacol în calea dezvoltării relaţiilor dintre cele două părţi”, a răspuns într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe afgan, Abdul Qahar Balkhi.

“Acest anunţ a venit în timp ce înalţi oficiali din ambele ţări au avut întâlniri detaliate la mai multe niveluri la Doha săptămâna aceasta şi au discutat toate problemele importante”, a notat el, fără a detalia conţinutul discuţiilor.

“Statele Unite ar trebui să ia măsuri pozitive în lumina discuţiilor recente de la Doha şi să demonstreze în practică faptul că urmăresc un angajament constructiv cu Emiratul Islamic. Astfel de decizii pot avea un impact negativ asupra relaţiilor bilaterale”, a adăugat Balkhi.

Această întâlnire, pe care Washingtonul a refuzat să o confirme oficial, este prima între reprezentanţii americani şi afgani de la anunţul făcut de Statele Unite privind moartea liderului Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, într-un atac cu dronă la Kabul pe 31 iulie.

Citește și : AIEA se declară îngrijorată de faptul că alimentarea centralei nucleare Zaporojie depinde doar de generatoare

Educaţia fetelor este o problemă extrem de sensibilă în Afganistan. Talibanii, care au recăpătat puterea în august 2021 după ce americanii s-au retras, au interzis învăţământul secundar (colegiu şi liceu) pentru fete. Studentele, pe de altă parte, sunt admise la universitate.

Comunitatea internaţională a făcut din redeschiderea şcolilor secundare pentru fete o condiţie sine-qua-non pentru recunoaşterea guvernului taliban.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zodiile care se vor umple de bani la sfârșitul lunii iulie: Vor atinge culmile succesului

Zodiile care se vor umple de bani la sfârșitul lunii iulie: Vor atinge culmile succesului Conform astrelor, anumite zodii se vor bucura de o perioadă...

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...

Céline Dion, în vizită la Luvru cu două zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice

Céline Dion, în vizită la Luvru cu două zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice Céline Dion, care a sosit la Paris marţi, a făcut o...

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.