Talibanii dau voie femeilor să lucreze pentru un ONG norvegian

Publicat:

Talibanii au acceptat în principiu să lase femei să lucreze pentru Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), însă va fi nevoie de timp pentru ca aceasta să fie transpus în realitate, a declarat pentru AFP directorul general al acestui ONG, potrivit agerpres.

“Angajatele noastre trebuie să poată lucra liber împreună cu ai lor colegi de sex masculin, în întreaga ţară”, a declarat Jan Egeland luni, la Kabul, după o întrevedere cu miniştrii talibani pentru afaceri externe şi pentru refugiaţi şi muncă umanitară. “În principiu, cei doi miniştri au spus că sunt de acord”, însă au admis că “aceasta va avansa încet şi va necesita timp”, a adăugat el.


Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

NRC este una dintre organizaţiile umanitare cele mai active din Afganistan. Aproape o treime dintre angajaţii săi afgani sunt femei.

ONG-ul încearcă să negocieze acorduri la nivel local în 7 din 14 provincii unde activează, pentru ca femeile să-şi poată relua munca în cadrul ei, potrivit lui Egeland.

La fel ca alte ONG-uri, NRC trebuie să se adapteze la consemnele fluctuante ale talibanilor în ceea ce priveşte accesul femeilor pe piaţa muncii şi aplicarea variabilă a acestora pe teren.

În unele locuri, femeile pot lucra alături de bărbaţi, în altele acest lucru este interzis şi ele pur şi simplu rămân fără un loc de muncă, toate acestea din condeiul unor responsabili talibani locali.

În timpul guvernului taliban din anii 1996-2001, femeile erau în general excluse din viaţa publică şi nu erau autorizate să studieze sau să lucreze.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

După ce au revenit la putere la mijlocul lui august, islamiştii au încercat să liniştească populaţia afgană şi comunitatea internaţională, afirmând că vor fi mai puţin stricţi ca în trecut. Însă în funcţiile publice, femeile încă nu au revenit la muncă, iar colegiile şi liceele rămân închise pentru fete, chiar dacă talibanii au afirmat săptămâna trecută că ele îşi vor relua cursurile “cât de curând posibil”.

ONG-ul norvegian administrează sute de şcoli la nivel primar şi secundar în Afganistan. În ultimii ani, talibanii au lăsat ONG-uri să se ocupe de educaţia fetelor în zonele aflate sub controlul lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.