X

Talibanii fac apel la SUA să tragă învăţăminte din ”umilirea” sovieticilor în Afganistan în anii ’80

Talibanii au avertizat joi SUA în legătură cu o înfrângere comparabilă cu cea a sovieticilor în anii ’80 dacă nu părăsesc Afganistanul, avertisment lansat într-un moment în care Washingtonul prevede reducerea puternică a prezenţei sale în ţara asiatică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 39 de ani de la invadarea Afganistanului de către URSS, talibanii i-au avertizat pe americani că riscă acelaşi tip de ”umilinţă” şi au subliniat că ei ar putea ”învăţa mult” din evenimentele din acea vreme.

Citește și : Trump a vizitat trupele americane din Germania

Sovieticii au pus capăt, la sfârşitul lui 1989, unei ocupaţii ce dura de un deceniu în Afganistan, grăbind plonjarea ţării într-un război civil şi ascensiunea talibanilor.

”Fiţi atenţi la înfrângerea sovietică în Afganistan şi renunţaţi să mai înfruntaţi tăria de caracter a afganilor, pe care ei au dovedit-o deja”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid într-un mesaj.

Insurgenţii nu au răspuns formal la anunţul, care nu a fost confirmat oficial de către Washington, că SUA intenţionează în curând să-şi reducă la jumătate prezenţa militară în Afganistan. Rebelii cer de mult timp retragerea trupelor străine din ţară pentru a participa la negocieri de pace.

Citește și : Rusia pare hotărâtă să împiedice Ucraina să adere la NATO (Analiză DPA)

Anunţul, survenit în contextul eforturilor de relansare a negocierilor de pace cu talibanii, i-a luat prin surprindere pe numeroşi diplomaţi şi responsabili politici de la Kabul. Mulţi afgani se tem că fragilul guvern al putea cădea şi ţara s-ar confrunta cu un nou război civil.

Tags: AfganistanSUAtalibaniiwashingtonZabiullah Mujahid
Categorii: Știrile zilei