Talibanii nu au cucerit întreaga regiune Panjshir din Afganistan, afirmă fratele comandantului Massoud

Publicat:

Talibanii nu au cucerit întreaga regiune Panjshir din Afganistan, anunţă miercuri Ahmad Wali Massoud, fratele defunctului comandant Ahmad Shah Massoud, un simbol al luptei antitalibane, relatează AFP , scrie news.ro

”Talibanii au venit împreună cu teroriştii să cucerească drumul din Panjshir. Cei care cunosc geografia Panjshirului o cunosc. Ei au venit să cucerească un drum. Însă Panjshirul are atâtea văi”, a declarat Ahmad WaliMassoud la un simpozion pe tema Afganistanului, organizat de către o universitate elveţiană şi Misiunea Permanentă a Afganistanului la ONU, la Geneva.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

”Aşadar, să nu credeţi că, pentru că au cucerit un drum, au cucerit Panjshirul”, a subliniat el, alături de scriitorul francez Bernard Henri-Lévy.

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul deplin al Văii Panjshir şi au ameninţat pe oricine vrea să li se opună.

Valea Panjshir, o enclavă în care accesul este dificil, situată la 80 de kilometri nord de Kabul, era fieful opoziţiei armate împotriva talibanilor, care au preluat puterea la 15 august, în urma unei campanii militare fulger, cu două săptămâni înainte de plecarea ultimilor militari străini din ţară.

Ahmad Wali Massoud a insistat asupra faptului că talibanii ”nu au cucerit Panjshirul”.

”Avem în continuare mi de combatanţi în Vale, care pot reveni în orice moment”, a declarat el.

”Am fost atinşi, dar nu am murit, suntem în continuare în viaţă”, a subliniat el.

În Panjshir – un vechi bastion antitaliban, pe care fostul comandant legendar Ahmed Shah Massoud l-a făcut celebru la sfârşitul anilor ’80, înainte să fie asasinat de către Al-Qaida, în 2001 – se află Frontul Naţional afgan al Rezistenţei (FNR), condus de către Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Panjshirul nu a căzut nici în timpul ocupaţiei sovietice, în anii ’90, şi nici în timpul ascensiunii talibanilor, un deceniu mai tâîrziu.

Ahmad Wali Massoud îndeamnă comunitatea internaţională să nu recunoască regimul talibanilor şi să susţină ”cauza Panşirului”.

”Noi luptăm pentru dreptul nostru, pentru libertate, pentru democraţie, pentru drepturile omului. Acesta nu este un război. Prin urmare, există acum oportunitatea, probabil ultima oportunitate pe care o avem, să luptăm în mod real împotriva terorismului în Afganistan şi în lume”, a tunat el, îndemnând la ”rezistenţă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.