X

Talibanii promit blocarea alegerilor parlamentare din Afganistan

Militanţii talibani au calificat luni apropiatele alegeri parlamentare din Afganistan drept “o conspiraţie americană care să justifice în continuare ocupaţia străină” şi au promis să facă tot ce le stă în putere pentru blocarea scrutinului, relatează dpa, potrivit agerpres.

Talibanii au declarat că vor viza pe oricine încearcă să ajute la reuşita procesului, în special forţele de securitate afgane.

Citeşte şi: Tragedie în New York! Cel puţin 20 de morţi în urma unui grav accident

Anterior, Comisia Electorală Independentă (CEI) a anunţat că cel puţin 54.000 de militari afgani vor fi desfăşuraţi pentru a asigura securitatea a 5.100 de secţii de votare în întreaga ţară în ziua alegerilor, 20 octombrie.

Într-un comunicat, talibanii au descris alegerile nu numai ca fiind împotriva legilor islamice, dar şi “în contradicţie evidentă cu interesele naţionale afgane”.

În ultimele două luni, cel puţin opt candidaţi parlamentari a fost ucişi în ţară.

Săptămâna trecută, cel puţin 18 persoane au fost ucise şi aproape 50 rănite într-un atentat sinucigaş cu bombă comis de Statul Islamic (SI) la un miting electoral în provincia Nangarhar (est).

Citeşte şi: Fosta şefă a statului brazilian nu a prins nici măcar un scaun de senator

Un comentator politic din Kabul, Ahmad Saeedi, consideră că scrutinul ameninţă esenţa ideologiei islamice a talibanilor care resping alegerile şi insistă asupra supunerii.

“Acesta este singurul motiv pentru care talibanii încearcă să blocheze procesul”, a explicat Saeedi.

Cu toate acestea, Saeedi consideră că talibanii nu au legitimitatea să conducă Afganistanul întrucât au comis crime. 

Tags: Afganistanalegeri parlamentareComisia Electorală Independentă (CEI)talibani
Categorii: Știrile zilei