Talibanii reduc accesul femeilor la permise de conducere

Publicat:

Oficiali talibani din Herat, cel mai progresist oraş din Afganistan, le-au cerut instructorilor de la şcolile de şoferi să nu le mai ofere permise de conducere femeilor, au precizat pentru AFP reprezentanţi ai sectorului, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am primit verbal ordinul de a nu le mai oferi permise de conducere femeilor, însă nu am primit ordinul de a le împiedica pe femei să conducă în oraş”, a declarat Jan Agha Achakzai, director al Institutului de gestionare a traficului din Herat, care supervizează şcolile auto.


Citeşte şi: Rusia vrea să anexeze noi teritorii ucrainene – Black News

Afganistanul este o ţară profund conservatoare şi patriarhală, însă femeile pot fi văzute conducând în marile oraşe, în special la Herat, în nord-vest, care a fost mult timp considerat ca fiind relativ progresist comparativ cu restul ţării.

Naim al-Haq Haqqani, care conduce Departamentul de informare şi cultură din provincie, a declarat că nu a fost dat niciun ordin oficial.

Talibanii au evitat în mare parte să publice decrete naţionale scrise, lăsând mai degrabă pe seama autorităţilor locale să emită propriile edicte, uneori verbal.

Adila Adeel, o instructoare în vârstă de 29 de ani de la o şcoală auto şi care deţine un centru de formare, a declarat că talibanii vor să se asigure că viitoarea generaţie de femei nu va avea aceleaşi oportunităţi ca mamele lor.

“Ni s-a spus să nu oferim lecţii de condus şi să nu emitem permise”, a declarat ea.

“Trebuie să am posibilitatea să îmi duc familia la medic în maşină fără a aştepta ca fratele sau soţul să se întoarcă acasă”, a spus Shaima Wafa, în timp ce se deplasa spre o piaţă locală pentru a cumpăra cadouri pentru familie cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr.

“De fapt, este mai sigur pentru o femeie să îşi conducă propria maşină”, a declarat Fereshteh Yaqoobi, o femeie care conduce de mai mulţi ani.

Zainab Mohseni, de 26 de ani, a cerut recent un permis auto deoarece, în opinia sa, femeile se simt mai în siguranţă în propria maşină decât în taxiurile conduse de bărbaţi.

În opinia tinerei, această nouă măsură nu este decât un semn în plus că noul regim nu se va opri de la nimic pentru a le împiedica pe femeile afgane să se bucure de drepturile puţine care le-au mai rămas.

Citeşte şi: Zelenski acuză Rusia că a UITAT lecţiile celui de-al doilea război mondial – Black News

Insurgenţii deveniţi lideri au preluat din nou controlul asupra ţării în august anul trecut, promiţând un regim mai relaxat decât precedenta lor trecere pe la putere între 1996 şi 2001, marcată de încălcări ale drepturilor omului.

Însă ei au restrâns tot mai mult drepturile afganilor, în special pe cele ale femeilor, împiedicate să revină la şcoală şi să ocupe numeroase posturi publice. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.