Talibanii se angajează să respecte acordul cu Washingtonul

Publicat:

Talibanii sunt hotărâţi să respecte acordul semnat la sfârşitul lui februarie cu Statele Unite, acord ce vizează retragerea trupelor străine din Afganistan în schimbul unor angajamente de securitate din partea insurgenţilor, a afirmat liderul lor miercuri, în pofida unei recrudescenţe a violenţelor din partea talibanilor, informează AFP, potrivit agerpres.

“Emiratul Islamic”, numele pe care talibanii l-au dat Afganistanului atunci când se aflau la conducerea ţării, între 1996 şi 2001, “este angajat în acordul semnat cu SUA”, a declarat Haibatullah Akhundzada într-un rar mesaj scris cu ocazia Aid el-Fitr, care marchează sfâşitul Ramadanului.


Citeşte şi: Procurorii sud-coreeni cer 35 de ani de închisoare pentru fosta preşedinte a ţării

Talibanii “îndeamnă cealaltă tabără să îşi respecte angajamentele şi să nu lase să scape această oportunitate crucială”, a continuat el.

Punerea în aplicare a acordului americano-taliban, semnat în 29 februarie la Doha, dar neratificat de guvernul afgan, “ar putea fi un instrument eficace care să pună capăt războiului” cu SUA, a adăugat Haibatullah Akhundzada.

Apariţia acestui mesaj intervine în timp ce Afganistanul trece printr-o puternică recrudescenţă a violenţelor după semnarea acordului de la Doha, ce prevede retragerea tuturor trupelor străine de pe teritoriul afgan până în vara lui 2021.

Chiar dacă talibanii au încetat orice atac împotriva trupelor coaliţiei internaţionale, ei îşi înteţesc atacurile împotriva forţelor de securitate afgane.

Prin urmare, după atacul de săptămâna trecută asupra unei maternităţi din capitala afgană care s-a soldat cu 24 de morţi, Kabulul a ordonat forţelor sale de securitate “să îşi reia operaţiunile (defensive) împotriva duşmanului”, suspendate după încheierea acordului americano-taliban.

Citeşte şi: Mahmoud Abbas RUPE toate acordurile cu SUA şi Israel

Responsabili guvernamentali au recenzat 3.800 de atacuri talibane începând cu luna martie, soldate cu peste 1.300 de morţi şi cu răniţi.

La rândul său, misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (Manua), a informat într-un raport publicat marţi cu privire la 208 civili ucişi în aprilie de către talibani, cifră în creştere cu 25% în raport cu aprilie 2019.

În ceea ce priveşte pierderile civile cauzate de forţele de securitate populaţiei, acestea au crescut cu 38% într-un an, cu 172 de morţi în aprilie, potrivit Manua.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică Zeci de mii de bariere au fost...

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.